Odgovornost

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost

Ponovo afera... Posle ostavki prvih ljudi Narodnog pozorišta i Filharmonije, ostavku je kolektivno podneo Upravni odbor Narodnog muzeja u Beogradu. Ministarstvo kulture se, eto, na jedan čudan način predstavilo javnosti.

Upravni odbor koji čine odreda naši ugledni profesori, naučnici i poslenici kulture podneo je ostavku. Članovi ostavku objašnjavaju nespremnošću ministarstva da posle zastoja dužeg od godinu dana razreši probleme i omogući nastavak radova na rekonstrukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nacionalnog muzeja, kao i slabom komunikacijom sa Ministarstvom kulture. Iz ministarstva su odgovorili na neprimeren način. Državna sekretarka je poručila kako članovi UO neće pobeći od odgovornosti.

Ipak, kad govorimo o odgovornosti, ne smemo smetnuti s uma nekoliko činjenica. Kad predstavnici države pozivaju na odgovornost, trebalo bi da iznesu nekakve argumente, ovde je reč o blaćenju uglednih građana a ne njihovih partijskih drugara. Projekte za rekonstrukciju Narodnog muzeja prihvatila je jedna od prethodnih Vlada Republike Srbije. Ugovor je sklopio Narodni muzej uz pristanak i paraf resornog ministra. Narodni muzej ne radi već šest godina, ministar g. Bradić je na jedinom sastanku sa predstavnicima UO Narodnog muzeja govorio o hitnosti ovog pitanja, sada, međutim, i to tek posle ostavke Upravnog odbora, čujemo ofucano i neuverljivo pozivanje na odgovornost.

I dok se partijski reformatori od kojih su neki na čelu državnih ustanova kulture bili i tokom devedesetih, medijski obračunavaju sa jednom profesorkom Šuput, profesorom Palavestrom ili g. Acovićem, ne treba zanemariti važan podatak. Prema budžetu za 2009. godinu, usvojenom skoro tri meseca pre ostavke Upravnog odbora Narodnog muzeja, u nacionalnom investicionom planu je za „rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju Narodnog muzeja u Beogradu” predviđeno oko 6,5 miliona dinara, dok je za izgradnju fiskulturnih sala - balona u Malošištu pored Doljevca namenjeno skoro 6,7 miliona.

Toliko o novom konceptu kojim se diči ministarstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.