Odgovornost - pravilo ili izuzetak?

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost - pravilo ili izuzetak?

Prekršajne prijave koje je DRI nedavno podnela protiv grupe bivših i aktuelnih funkcionera još jednom su podsetile na mogućnost da eventualni počinioci nekih kažnjivih dela ne snose zakonom predviđene sankcije zbog nastupanja zastarelosti.

Naravno, zastarelost kao institut kaznenog prava na osnovu koje usled isteka vremenskog roka predviđenog zakonom država gubi pravo na gonjenje ili na izvršenje kazne izrečene izvršiocu određenog kažnjivog dela postoji u pravnim porecima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << praktično svih zemalja. Zato mogućnost nastupanja zastarelosti, sama po sebi, nije nikakva naša specifičnost.

Ali jedna stvar u vezi sa njom, nažalost, jeste naša specifičnost. Manje-više, sve zemlje vode računa o tome kako utvrđuju uslove za nastupanje zastarelosti, imajući pri tome, pre svega, u vidu kadrovske, organizacione i procesne resurse sopstvenog državnog mehanizma za gonjenje i kažnjavanje prekršioca zakona. Vode, dakle, i te kako računa o tome da se institut zastarelosti nipošto ne pretvori u instrument robusnog izbegavanja odgovornosti. A činjenice govore da mi o tome malo, gotovo uopšte ne vodimo računa. I pre slučaja DRI, i pored upozorenja građana i medija, civilnog sektora, poverenika za informacije, Uprave za javne nabavke i drugih, zastarevalo je bukvalno hiljade prekršaja iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o finansiranju političkih stranaka... a sankcionisan je samo simboličan broj.

Ako je već godinama očigledno da su, uz preopterećenost prekršajnih organa, nespremnost za upuštanje u rad na tim „delikatnim” predmetima i sl., i kratki rokovi nastupanja zastarelosti jedan od važnijih razloga zbog kojih izostaje odgovornost „moćnih”, moralo bi biti nesporno i da se ti rokovi moraju menjati. Prosto, mora biti pravilo da se za kršenje zakona snose zaslužene konsekvence, a mogućnost da se izbegnu samo izuzetak a ne obrnuto, pogotovo ako je reč o prekršiocima koji su birani i plaćeni upravo za to da obezbede primenu zakona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.