Odgovori na referendumsko pitanje odlučuju o pravosuđu Sudija Boljević o glasanju u nedelju

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2022, 12:01

"Odgovori na referendumsko pitanje odlučuju o pravosuđu" Sudija Boljević o glasanju u nedelju

Glasanjem za, građani će omogućiti jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva

Sudija Vrhovnog kasacionog suda Dragana Boljević, počasna predsednica Društva sudija Srbije, član je Radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava. Na pitanja koja ovih dana postavljaju svi građani Srbije s pravom glasa, odgovara veoma konkretno.

O čemu građani odlučuju na referendumu? O čemu ne odlučuju?

- Promena ustava odnosi se samo na sudstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i tužilaštvo - isključivo na pravosuđe. Na referendumu se građani izjašnjavaju samo o Aktu o promeni Ustava, kojim se unapređuje položaj pravosuđa i nije moguće glasti ni o kakvom drugom pitanju, pa ni o preambuli Ustava i položaju Kosmeta.

Zbog čega je važno da građani u što većem broju izađu na referendum?

- . Građani će biti ti koji će svoju kuću utvrditi i načitini boljom. A kuć akoju si sam utvrdio mnogo se više, i duže, ceni i čuva.

Kakva bi bila poruka građanima ako izađu u što većem broju?

- Dobra izlaznost bi pokazala da nije slučajno to što su Srbi još pre 800 godina imali svoj ustav - zakonopravilo, što je ustavna naredna "Sve sudije da sude po zakonu, pravo, kako piše u zakoniku, a da ne sude po strahu od carstva im" sadržana i sto godina kasnije, u Dušanovom zakoniku, što su se za svoju modernu državu u 19. veku izborili svojom snagom i pameću, što su bili među prvima na svetu kada su 1835. godine doneli Sretenjski ustav, kojim su svakog roba koji kroči u Srbiju činili slobodnim čovekom, što su svoju slobodu i državu, i kada bi ih gubili, uvek ljubili, branili i ponovo osvajali. Dobra izlaznost značila bi da smo i dalje svesni značaja države i da se nismo umorili od želje da je činimo boljom.

Kakve će posledice imati odgovori na referendumsko pitanje? 

- Odgovor na naoko suvoparno referendumsko pitanje: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?" proizvodi sasvim konkretne posledice u našim životima. To je kao s retkim dobrim prilikama u životu koje se ili prepoznaju i odmah zgrabe ili se posle dugo kajete što ste ih propustili, jer druge takve ne nailaze. Ako većina zaokruži "ne" nastavićemo po starom, pravosuđe s tegovima na sve strane. Ako većina glasa "da", omogućićemo da, s novim pravosudnim zakonima, pravosuđe prodiše, postane samostalnije, time i odgovornije i da građani vrate veru u sud.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.