Odgovor Irana Trampu: Krokodilske suze

Izvor: B92, 13.Jan.2020, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor Irana Trampu: Krokodilske suze

Teheran -- Iran odgovorio američkom predsedniku Donadu Trampu i njegove tvitove u kojima poziva Teheran da ne ubija demosntrante.

Portparol iranske vlade odbacio je tvitove američkog predsednika u kojima izražava podršku Irancima, uz poruku da bi iranski narod trebalo da zapamti da je on ubio generala Kasema Sulejmanija i bio razlog zbog kojeg su se mnogi suočili sa ekonomskim izazovima, prenose državni mediji.

Portparol Ali Rabiei ocenjuje da je Tramp, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iranskim vlastima tvitovima na engleskom i farsi jeziku poručio da ne ubijaju demonstrante i pohvalio "veliki iranski narod", ispuštao "krokodilske suze" izražavajući zabrinutost za Irance.

On je rekao i da je ambasador Velike Britanije u Teheranu postupio na način koji je "potpuno neprofesionalan i neprihvatljiv", pošto je nakratko bio pritvoren u blizini održavanja protesta, prenosi Rojters.

S druge strane britanski ambasador je saopštio da je uhapšen posle prisustva bdijenju za žrtve i da je otišao kada je skup postao politički.

Iranci su na ulicama izrazili gnev zbog obaranja ukrajinskog aviona iznad Teherana i pogrešnih objašnjenja visokih zvaničnika usled tragedije, istovremeno oplakujući stradale medju kojima je bilo mnogo mladih ljudi koji su studirali u inostranstvu.

U padu ukrajinskog aviona u sredu poginulo je svih 176 ljudi, uglavnom Iranaca i dvojih državljana Irane i Kanade, a iranske vlasti su tek u subotu priznale da su ga njene oružane snage slučajno gađale.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.