Odgovor Energoprojekta na neprijateljsko preuzimanje firme: ZABRANITE BOJOVIĆU DA KUPUJE AKCIJE

Izvor: Blic, 22.Jun.2017, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor "Energoprojekta" na "neprijateljsko preuzimanje" firme: ZABRANITE BOJOVIĆU DA KUPUJE AKCIJE

“Energoprojekt” je zatražio da Komisija za hartije od vrednosti uputi zahtev tužilaštvu za uspostavljanje zabrane Dobrosavu Bojoviću da kupuje akcije te kompanije i da njima raspolaže, saznaje “Blic”.

Kompanija je ovakav potez povukla jer su Bojović i sa njim povezana lica nastavili da kupuju akcije ovog srpskog građevinskog giganta i nakon rešenja Komisije, koja je u vanrednom nadzoru utvrdila da je upravo ovaj biznismen skriveni kupac 5,81 odsto akcija, kupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početkom godine. Izvor “Blica” blizak Komisiji tvrdi da rukovodstvo kompanije osnov za donošenje zabrane nalazi upravo u činjenicama do kojih je Komisija došla u vanrednom nadzoru, kada je utvrđeno da je postojala namera Bojovića o “neprijateljskom preuzimanju” “Energoprojekta”.

- Rukovodstvo „Energoprojekta“ tvrdi da Komisija razlog za brzu reakciju mora da nađe i u svom obrazloženju oko oduzimanja prava glasa Bojoviću nad stečenim akcijama, pošto je utvrđeno da je postojao smišljeni plan za nezakonito preuzimanje koji je napravljen mesec dana pre transakcije na Beogradskoj berzi. Po njihovom mišljenju, sve je krenulo u decembru prošle godine, kada su Bojović i sa njim povezana lica za potrebe nezakonitog preuzimanja formirali firmu “Montinvest propertis”. Upravo formiranje te firme je za rukovodstvo “Energoprojekta” ključni argument da je sve rađeno s predumišljajem, a da je to tako, pokazali su i sumnjivi tokovi novca koji je obezbeđivan preko desetak kompanija, a koji se potom slivao na račune “Montinvest proportis” i “Jopaga”. Preko računa tih kompanija su i kupljene akcije “Energoprojekta”, a za njih je utvrđeno da su povezane sa vlasnikom “Napreda” Dobrosavom Bojovićem - kaže naš sagovornik.

U obrazloženju Komisije stoji da su, pored “Napreda” i “ Napred razvoja”, u sumnjivim finansijskim vratolomijama za obezbeđivanje novca za preuzimanje akcija, učestvovale i firme “Domicil”, „Unoprojekt“, “Prvo zrno”, i “Viktoriaoil”.

- GP „Napred“ je obezbedio finansiranje transakacije na berzi 31. januara, i to tako što je firmi „Domicil“ pozajmio 90.000.000 dinara za tekuću likvidnost, da bi isti taj novac, istog dana, opet kao pozajmica završio na računu “Montinvest propertisa”, kompanije koja je tek osnovana i preko koje je kupljen paket akcija. Takvim transakcijama obezbeđivan je i novac od “Unoprojekta”, “Prvog zrna”, “Viktoriaoila”, a sve pod velom ugovora o pozajmici za tekuću likvidnost, iako je jasno da novac nije korišćen za te namene, već za kupovinu akcija “Energoprojekta” od strane Dobrosava Bojovića i sa njim povezanih firmi - stoji između ostalog u obrazloženju.

Ipak, svi privrednici koji su pomagali Bojoviću kako bi kupio 5,81 odsto akcija, u istrazi su tvrdili da nisu znali za namenu para koje su preko njihovih firmi po nekoliko puta menjale odredište, da bi na kraju završile na računima Jopaga i “Montinvest propertisa”. Posledica tog „neznanja“ je da su akcije EP-a kupljene na berzi preko Bojovićevih skrivenih računa, i to za svega nekoliko minuta, a da pri tom njihova cena nije promenjena. Tako je on sa povezanim firmama stekao udeo veći od 25 odsto, ali nameru o preuzimanju nije objavio. To je uradio sa „Jopagom“ i „Montinvest propertisom“ tek nakon rešenja Komisije za hartije od vrednosti, koja je utvrdila nepravilnosti i oduzela mu pravo glasa na Skupštini EP-a.

Katić: Nije EP kiosk, već institucija

Nebojša Katić, finansijski konsultant iz Londona, traži da država zaštiti “Energoprojekt”.

- Nije to kiosk brze hrane, već institucija od nacionalnog interesa i zato država treba da nađe instrumente da ga zaštiti. Zapadne zemlje bez pardona suspenduju pravo akcionara da prodaju akcije kada država proceni da to nije u nacionalnom interesu. Ključno pitanje je da li bi novi vlasnici EP-a od njega napravili ono što su od “Napreda” - napisao je Katić.

Holding ne radi zajedno s Napredom

„Energoprojekt“ je juče objavio da se Dobrosav Bojović služio netačnim podacima prilikom objavljivanja namere o preuzimanju „EP Entela“ i „EP Garanta“.

- Izneta je neistinita informacija da „Energoprojekt holding“ deluje zajednički sa ponuđačem „Napred razvoj“. Na ovu manipulaciju upozoravamo akcionare, ali i investitore - stoji u oglasu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.