Odgovaraju li lekari za greške?

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovaraju li lekari za greške?

Odbrana je zatražila novo veštačenje u slučaju koji se fatalno završio za 19-godišnju devojku, koja je imala operaciju čukljeva na privatnoj klinici "Decedra".

Osam i po godina prošlo je od smrti Jelice Radović, a ovaj sudski proces još nije završen.

Broj ovakvih slučajeva u kojima se sumnja na lekarsku grešku broji se stotinama, a tek su retki slučajevi u kojima se okonča suđenje.

Porodica Jelice Radović želi istinu, ko je kriv za smrt njihove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 19-godišnje ćerke.

Osuđujuću presuda protiv lekara klinike Decedra koje se terete za nesavesno lečenje ukinuo je Apelacioni sud i zatražio da se suđenje ponovi. Za Jelicinu majku Dijanu glavni uzrok koji je doveo do njene ali i drugih tragedija je nefunkcionisanje pravosudnog i zdravstvenog sistema.

"Svi smrtni slučajevi koji su se desili iz elementarnih, pali su svi na elementranim osnovama, na tim nekim problemima koji su beznačajni, na nepropoznavanju tipa pucanja slepog creva ili na obolelim krajnicima", kaže Dijana Radović, majka pokojne Jelice Radović.

Lekarska komora, za poslednjih šest godina, trajno je oduzela dozvolu trojici lekara posle sudskih presuda. Sudovi časti Komore su još šesnaestorici lekara na određeni period oduzeli licencu i tako zabranili rad. Insistiraju da se usvoje protokoli lečenja iz kojih bi bilo poznati odgovori na sva sporna pitanja kada dođe do problema.

"Protokoli lečenja bi imali težinu propisa ili nekog zakonskog akta. Oni bi vrlo precizno definisali da li se u slučaju neželjenog događaja, oštećenja zdravlja ili praktično gubitka života i da li se radilo o lekarskoj grešci ili o nečem drugom. Onda će se tačno znati da li je to činjenje ili nečinjenje u okviru lekarske greške ili je posledica ili neke druge neželjene posledice koja se dogodila", navodi Vesna Jovanović, predsednica Lekarske komore Srbije.

U slučaju "Decedra" odbrana je zatražila novo veštačenje. Jelicina porodica bez obzira na odugovlačenja i opstrukcije želi da sudski proces dobije odgovarajući epilog.

"Životi sve dece koja su stradala i život moje Jelice je iznad svega i prosto ne postoji ništa što bi moglo da nas zaustavi u toj borbi da dokažemo istinu i pravu. Ovo jeste borba, ukazivanje na to da postoji problem veliki u društvu, da svako mora da bude odgovoran i da mora da snosi posledice svoga rada odnosno nerada", dodaje Dijana Radović.

Ukoliko pravdu ne dočekaju u Srbiji, porodice oni za koje su sumnja da su umrli lekarskom greškom pravdu će potražiti i van granica naše zemlje, pred sudom za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.