Odgajivači ovaca zadovoljni subvencijama ali očekuju bržu isplatu

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgajivači ovaca zadovoljni subvencijama ali očekuju bržu isplatu

Udruženje ovčara "Čokanska cigaja" organizovalo je šestu izložbu ovaca svih rasa, na kojoj su svoja stada predstavili odgajivači iz dvadesetak vojvođanskih sela. I ove godine, zajednička poruka stočara državnim organima je da treba ubrzati isplatu subvencija.
Odgajivači ovaca su zadovoljni visinom državnih subvencija, ali ih dugo čekaju, pa ne mogu tokom godine da ga ulože u razvoj stada, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Kankaraš, predsednik Udruženja ovčara iz Vrbasa.

"Mi smo svesni da će to doći do Nove godine, ali od 1. januara do 31. decembra mi imamo mnogo  troškova, pa ne bi to loše bilo da se to nekako malo ubrza i da se ta dokumentacija malo uprosti", smatra Vladimir Kankaraš, iz Udruženja ovčara "Bikara", Vrbas.
Farmerima je sve teže da prikupljaju seno i detelinu za zimu, posebno onima sa stadom od 300 ili 400 ovaca. Jedan od njih je Cveta Murgaški iz Čeneja, koji kaže da je najteže naći radnike:
"Najveća stavka je radnika naći. A znamo da nema radnika. Ja idem u Deronje po radnike, da voze detelinu."
Zarada na prodaji jagnjadi je izvesna samo do maja kažu odgajivači, potom cena pada.
"Trenutno cena jaganjaca je između 200 i 250 dinara. Bilo je i trista dinara, ali je palo", ističe Nebojša Vukčević, iz Udruženja ovaca "Čokanska cigaja". Ono što se kaže, posle Đurđevdana pada cena. Ponude ima dosta, baš-baš ima dosta ponude jaganjaca i od cigaje i od vinterberga."
Godišnji saldo u ovčarstvu kaže da je državni podsticaj od sedam hiljada dinara po umatičenoj ovci jedina sigurna zarada farmera. Karakteristika ove grane stočarstva u Srbiji je da raste broj ovaca, ali broj odgajivača ostaje isti, a razlog za to je računica da se ne isplati stado manje od 30 grla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.