Odeljenje jezika i književnosti SANU o gondoli: Moć i obrazovanje u nesrazmeri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odeljenje jezika i književnosti SANU o gondoli: Moć i obrazovanje u nesrazmeri

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zatražilo je da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka, uz ocenu da zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odlučnošću da na tvrđavi izgradi žičaru sa gondolom, preti da dovede u pitanje kulturno-istorijsku autentičnost tog spomenika.

Takvo njegovo reagovanje na sudove i upozorenja stručnjaka - čije argumente kvalifikuje kao "histeriju" - nalaže nam da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se najodlučnije usprotivimo prepuštanju sudbine istorijskih i kulturnih spomenika, identiteta naših gradova, ljudima čije su ambicije i moć u očiglednoj nesrazmeri sa njihovim obrazovanjem, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na Vesićev intervju dnevnom listu Blic od 22. septembra, u kojem se navodi da će "Beograd imati gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće".

"Ovu promenu nikakva histerija agresivne manjine neće zaustaviti", rekao je tada Vesić, navodi se u saopštenju Odeljenja jezika i književnosti SANU.

Odeljenje istorijskih nauka SANU se odlučno usprotivilo izgradnji žičare sa gondolom, koja treba da bude izgrađena između Tvrđave - Vesić kaže: "Kalemegdanskog parka" i leve obale Save, podseća se u saopštenju.

Podršku ovom stavu dalo je i Odeljenje jezika i književnosti SANU, kao i Predsedništvo SANU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

GORAN VESIĆ O REAKCIJAMA NA GRADNjU GONDOLE: Nije SANU, nego Bećković

Izvor: Večernje novosti, 03.Okt.2019

Zamenik gradonačelnika Beograda povodom saopštenja Odeljenja jezika i književnosti SANU i IO SANU. "dobro da se Odeljenje jezika i književnosti SANU setilo da postoji beogradska tvrđava" VIDIM da se Odeljenje jezika i književnosti SANU oglasilo oko beogradske gondole. Da prevedem...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.