Izvor: B92, 12.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana traži oslobađanje Martića

Hag -- Odbrana bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića zatražila od sudskog veća u Hagu da Martiću izrekne oslobađajuću presudu.

Odbrana je takav zahtev obrazložila tvrdnjom da Martić nije kriv za zločine u Hrvatskoj i BiH za koje je optužen.

"Ne postoje nikakvi dokazi da je Martić naredio ili počinio bilo kakav zločin. Naprotiv, postoje dokazi da je Martić junak... Stoga, ne bi bila pravična nijedna presuda osim oslobadjajuće", rekao je na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završne reči Martićev branilac Predrag Milovančević.

Milovančević je kazao i da je Martić "nevino optuženi predsednik prognanog naroda, i sam izbeglica".

Martiću je sudjeno po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), zapadnoj Bosni i Zagrebu, od 1991. do 1995. godine, kada je on bio ministar policije i predsednik RSK.

Obraćajući se sudijama, Martić je celu optužnicu nazvao "klevetom".

U osvrtu na zahtev tužioca Aleksa Vajtinga da mu se izrekne doživotna kazna zatvora, Martić je rekao: "Država iz koje tužilac dolazi, SAD, učestvovala je u progonu mog naroda i on sada želi da je opravda svaljujući krivicu na žrtvu".

Martić je kazao da veruje da će sudije doneti pravičnu presudu, ali da će, ukoliko usvoje zahtev tužioca, biti jasno da su presudu donele SAD.

U odgovoru na tvrdnje odbrane, tužilac Vajting ostao je pri stavu da je izvan svake sumnje dokazao da je Martić kriv po svih 19 tačaka optužnice.

Današnjim argumentima odbrane i optužbe, završeno je sudjenje Martiću koje je počelo u decembru 2004.

Sudsko veće predsedavajućeg Bakone Molotoa iz Južne Afrike presudu će izreći naknadno. U veću su još Dženet Nosvorti sa Jamajke i Franc Hepfel iz Austrije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.