Odbrana Pavkovića traži novo suđenje ili oslobađajuću presudu

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana Pavkovića traži novo suđenje ili oslobađajuću presudu

Odbrana penzionisanog generala Vojske Jugoslavije (VJ) Nebojše Pavkovića, zatražila je danas da se održi novo suđenje ili da se donese oslobadajuće presuda.

General Pavković je u februaru 2009, zajedno sa Nikolom Šainovićem i Sretenom Lukićem, proglašen krivim za deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva na Kosovu u prvoj polovini 1999. i za ubistvo i progone na političkoj raspnoj i verskoj osnovi, a osuđeni su na po 22 godine zatvora.

General >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vladmir Lazarević proglašen je krivim za deportacije i prisilno premeštanje, a izrečena mu je kazna od 15 godina zatvora.

Pavkovićev branilac, Džon Akerman osporavao je nalaz iz provostepene presude o postojanju plana o proterivanju kosovskih Albanaca, u vreme NATO bombradovanja SR Jugoslavije, od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

''Nijeda svedok nije potvrdio da je postojao takav plan. Postoje dokazi da su mnogi Albanci napustili Kosovo, ali nema dokaza da je to bio deo plana da se održi srpska kontrola na toj teritoriji'', rekao je Akerman.

Pavković je u periodu na koji se odnosi optužnica bio komandant Treće armije VJ, koja je obuhvatala Prištinski i Niški korpus. Prema nalazu pretresnog veća, on je nameravao da prisilno raseli deo kosovskog albanskog stanovništva i tu nameru je delio s drugim članovima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), čija je glavna figura bio tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Za generala Pavkovića, branilac je rekao da je ''izuzetan vojnik od karijere, koji je uvek dobijao najviše ocene za svoj rad i koji je često izdavao naredbe da se mora poštovati međunarodno pravo.

''Iznenadio bih se kada bih video da je bilo koji komandant u nekom aktuelnom sukobu izdao više takvih naređenja'', rekao je Akerman.

Osvrćući se na tvrdnju da je Pavkovićev odnos sa Miloševićem bio ''toliko blizak da je zaobilazio komandni lanac i svog nadređenog generala Dušana Samardžića, Akerman je rekao da Pavković ''nije imao pravo da naređuje vojsci na osovnu Miloševićevog odobrenja''.

Odbrana je tvrdila da plan proterivanja albanskog stanovništva ''nije postojao ni u teoriji'' i da su, suprotno tome, srpske vlasti pozivale civile da se ''vrate svojim kućama''.

''Teško je tvrditi da su oni zbog proterivanja napustili teritoriju, mnogi su naveli da su se plašili borbi i od Arkanovih snaga, i da bi ostali u svojim kućama ako bi ostali pod zaštitom vojske'', rekao je Akerman, dodavši da je uzrok straha bio i NATO, koji ''nije pravio razliku između vojnika i civila''.

Prema tvrdnji odbrane, šef kosovske verifikacione misije Vilijem Voker je ''pomogao da stanovništvo napusti zemlju, jer je otišao na granični prelaz sa Makedonijom, Đeneral Janković i tražio da ih puste''.

Pretresno veće je zaključilo da je kampanja dovela do odlaska najmanje 700.000 kosovskih Albanaca, i da su mnogi bili prisiljeni da se odreknu svojih ličnih isprava, bilo u poslaku, na putu ili na samoj granici, a da im te isprave nikada nisu vraćene. Branilac Akerman naglasio se u samo nešto više od jedan odsto slučajeva dogodilo da su isprave oduzete.

Tužilaštvo je u odgovoru tvrdilo da je Pavković bio ''ključni učesnik UZP i da je naredio trupama da učestvuju u zajedničkim operacijama sa MUP, da izvedu kampanju terora i nasilja, kako bi proterali albansko stanovništvo''.

''Osim toga, Pavković je prikrivao zločine i nije preduzimao ništa da se počinioci kazne, čime je stvorena atmosfera nakažnjivosti'', podvukao je tužilac Tod Šnajder.

Žalbena rasprava se nastavlja sutra, kada će svoje argumente izložiti odbrana generala Lazarevića.

Lazarevićev advokat Đuro Čepić rekao je Tanjugu da će se, na kraju rasprave u petak, sva četvorica optuženih obratiti žalbenom veću.

Povezane vesti: BiH: Plemiš i Perić osuđeni zbog ranog zločina u Srebrenici

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.