Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana: Izuzeti snimak streljanja

Beograd -- Odbrana petorice pripadnika Škorpiona traži izuzeće iz spisa dokaza video-snimka streljanja šestorice srebreničkih Muslimana.

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, branilac petooptuženog Zoran Jevrić usprotivio se jučerašnjem predlogu tužilaštva da se izvrši veštačenje glasova sa snimka streljanja zarobljenika u mestu Godinjske Bare 16. ili 17. jula 1995. godine, tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

"Nema nikog ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može potvrditi da je to originalna kaseta. Kaseta je pribavljena na nezakonit način", upozorio je Jevrić. Sa braniocem drugooptuženog i četvrtooptuženog Zoranom Levajcem, Jevrić je zatražio svedočenje Nataše Kandić, advokata porodica oštećenih, navodeći da su njoj kasetu dala "lica koja su imala interes da je prepravljaju i brišu".

Levajac je rekao da se ne protivi predlogu tužioca da se veštači kaseta, ali je istakao da treba utvrditi da li je to originalni snimak, jer se iz dosadašnjih iskaza svedoka i optuženih može zaključiti da sudu nije dostavljen celokupan snimak zločina.

"Sudbina kasete je bila čudna. Snimatelj Slobodan Stojković rekao je da se na njoj ne vidi sve što je snimao. Osnovana je pretpostavka da je deo kasete neoriginalan, jer ne sadrži celinu", rekao je Levajac.

Pripadnik "Škorpiona" Stojković je u svom ranijem svedočenju rekao da je kasetu predao saborcu Dušku Kosanoviću, koji je mogao izbrisati delove na kojima se vidi učešće u zločinu njegovog rođaka, optuženog u odsustvu Milorada Momića.

Kosanović je potom svedočio da nije menjao snimak streljanja koji su napravili sami "Škorpioni", a na osnovu čega je podignuta optužnica 8. oktobra prošle godine, pošto je kaseta prethodno u junu prvi put prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom. Tužilac Bogdan Stanković usprotivio se predlogu za izuzeće kasete iz dokaza, navodeći da tokom suđenja niko nije posumnjao da je nešto dodavano snimku.

Veće predsedavajuće Gordane Božilović-Petrović naknadno će odlučiti o tim predlozima, a suđenje se nastavlja od 19. do 22. juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.