Odbornici odmarali dva mjeseca

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici odmarali dva mjeseca

Po poslovniku koji određuje rad Gradske skupštine, održavanje sjednice gradskog parlamenta je obavezno bar jednom mjesečno, a uprkos tome odbornici nisu pozvani na istu još od decembra prošle godine.

Sami odbornici kako iz opozicije, tako i iz pozicije tvrde kako je stanje u gradskoj upravi izuzetno loše i da sve više liči na pravi mali haos, pogotovo poslije dužeg izostanka gradonačelnika Slobodana Gavranovića sa posla.

Uprkos tome što protekla dva mjeseca nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bilo sjednica, odbornici su uredno podigli po dvije plate i na taj način olakšali gradsku kasu, svaki za oko 1.500 KM.

"U više navrata sam insistirao da se poslovnik ispoštuje kako sada, tako i za vrijeme predizborne kampanje, ali od toga, naravno, nije bilo ništa. Gradonačelnik je imao dosta problema i čovjek je opravdano odsutan, ali se postavlja pitanje šta onda ostali rade jer pored onolike gradske administracije sve zavisi od jednog čovjeka", kazao je Zoran Talić, odbornik PDP-a u Skupštini grada.

Talić govori kako problema ima "tovar", te kako ga niko ne može ubijediti da nema potrebe za sjednicom.

"Prvi problem je 'Toplana', zbog koje je trebalo održati posebnu tematsku sjednicu, koje, naravno, nije bilo. Mi smo mogli samo, nažalost, nijemo da gledamo i komentarišemo šta se događa u tom preduzeću i sa građanima koji od njega zavise. Takođe imamo ogroman problem sa Centrom za socijalni rad, pa samo po tom pitanju je trebalo zakazati posebnu sjednicu", govori Talić.

Dodaje da je na prošlom kolegijumu tražio da mu se dostave zaključci Skupštine grada u proteklih godinu dana da bi vidio šta je sve urađeno.

Dušan Čajić, odbornik Skupštine grada ispred SNSD-a, rekao je kako ne vidi nijedan razlog za ovoliko dug period bez sjednice.

"Stvarno ne znam šta je problem i zašto se za ovoliko vremena sjednica nije mogla organizovati. Vjerovatno je u pitanju to što nema gradonačelnika, a bez njega tamo je još veći haos nego inače", kazao je Čajić.

Ističe kako je čitava gradska uprava u zastoju, da papiri stoje u fiokama službenika mjesecima, pa i godinama, a da dio načelnika odjeljenja ne radi svoj posao.

"Dolazi do zastoja u radu gradske uprave jer načelnici odjeljenja ne rade svoj posao kako treba. Na sljedećoj sjednici ću se žaliti na rad pojedinih načelnika, te ispred Kluba odbornika SNSD-a tražiti da sjednica bude bar dva puta mjesečno", priča Čajić.

Još jedna od novina koju će on zahtijevati je donošenje određenog propisa ili podzakonskog akta kojim će biti uređeno vrijeme rješavanja svih predmeta, kako skupštinskih, tako i ostalih.

"Takođe ćemo tražiti i da se donese propis ili neki podzakonski akt da svi pravni akti, dokumenti, planovi i ostali zahtjevi moraju biti riješeni, bilo pozitivno ili negativno, u određenom roku. Više puta sam govorio i ponavljaću stalno da mi odbornici treba da pomažemo građanima, a mi im ovako samo odmažemo", ističe Čajić.

Skupština grada konačno je zakazana za 17. februar, a stav predsjednika Skupštine grada Budimira Balabana juče i pored brojnih pokušaja nismo uspjeli dobiti.

Zoran Talić, odbornik Skupštine grada, kazao je da je budžetom grada predviđeno 1.200.000 KM za sport, što bi na tromjesečju iznosilo po 300.000 KM, ali da je realna situacija dosta  drugačija.

"Određeni klubovi su nam tražili da im dodijelimo neka sredstva, na šta smo mi reagovali i napravili spisak istih, ali nam rekoše da za prva tri mjeseca imamo na raspolaganju samo 15.000 umjesto 300.000. Zbog čega je samo ta mizerna cifra na raspolaganju, naravno nisu nam rekli", ističe Talić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.