Odbor za kulturu i informisanje o izboru članova REM-a

Izvor: RTS, 16.Jun.2017, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za kulturu i informisanje o izboru članova REM-a

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje jednoglasno je odlučio da pokrene novi postupak izbora kandidata za članove REM-a koje predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina.
Prethodno je Odbor odlučio da obustavi taj postupak koji je bio pokrenut u januaru ove godine, nakon razmatranja prigovora u kojima se navodi da nisu svi predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina bili upoznati sa javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozivom za pokretanje procedure.

Odluke o obustavi i pokretanju novog postupka usvojene su jednoglasno na predlog predsednice parlamenta i predsednice odbora Maje Gojković.
Na početku sednice, Gojkovićeva je iz tehničkih razloga povukla prve dve tačke dnevnog reda navodeći da će se one naći na nekoj narednoj sednici.
Odbor je, naime, trebalo da obavi razgovor sa kandidatima za člana Sveta REM-a koje predlažu udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora Srbije.
Gojkovićeva je objasnila da je jedan od kandidata za člana Saveta REM-a Darko Bajić kasno sinoć obavestio odbor da neće biti u mogućnosti da dođe na sednicu jer je u inostrantsvu.
Drugi kandidat Bratislav Petković došao je na sednicu.
Povučena je i tačka dnevnog reda koja se odnosila na utvrđivanje zajedničkog predloga dva kandidata za člana Saveta REM-a koji se bira na predlog odbora, a kako je objasnila Gojkovićeva, to je učinila jer je poslanička grupa takođe kasno sinoć obavestila da odustaje od svojih kandidata.
Sednicu odbora, inače, obeležila je polemika Gojkovićeve i Maje Videnović iz DS-a, koja je negodovala što joj je onemogućeno da predloži dopunu dnevnog reda čime je, kaže, predsednica, prekšila Poslovnik.
Videnovićeva je htela da predoži da odbor najoštrije osudi napad na novinare na dan inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Gojkovićeva je na to rekla da Videnovićeva zloupotebljava prisustvo medija na sednici odbora, te da pojedini članovi odbora stalno politizuju sednice tog skupštinskog tela i drže joj lekcije.
Ona je uputila Videnovićevu na procedure predlaganja dopune dnevnog reda, navodeći da je u pisanoj formi trebalo ranije da dostavi svoj predlog kako bi članovi imali vremena da se pripreme i odluče da li će ga podržati.
"Nema razloga da to ne učinite na nekoj od narednih sednica", poručila je Gojkovićeva poslanici DS-a.
Videnovićeva je negodavala, navodeći da se Gojkovićeva oglušava na potrebu da odbor osudi nasilje huligana nad novinarima što je krivično delo, te da je ćutanje odbora ohrabrenje nasilju što je, kaže, nedopustivo.
Na navode Videnovićeve da Poslovnik omogućava da članovi odbora na početku sednice predlažu dopunu dnevnog reda, Gojkovićeva je rekla da je i ona htela da predloži dopunu ali da je zakasnila.
Gojkovićeva je dodala da je htela da predloži da odbor osudi hajku i linč nad predsednikom žirija Sterije nagrade Mikijem Manojlovićem.
U izjavi novinarima posle sednice odbora, Gojkovićeva je rekla da predstavnici DS-a vrlo dobro znaju proceduru.
"Nikakav predlog za dopunu dnevnog reda nije stigao a i sama sam zakasnila da predložim dopunu dnevnog reda po utvrđenoj procedure na pismeni način", rekla je Gojkovićeva.
Predsednica parlamenta smatra da odbor treba da raspravlja i o linču velikog umetnika, glumca Mikija Manojlović samo zato što je predsedavao žirijem koji je jednoglasno na Sterijom pozorju doneo određene odluke.
"Sama sebe sam sprečila da to uradim na usmeni način jer to nije procedura. Kolege ako imaju iskrenu želju oni će to uraditi na taj način i naravno da ćemo raspravljati o svemu. Razgovaraćemo o svemu, a za razliku od nekih koji nagađaju, ja volim da vidim sve činjenice u svojim rukama i onda mogu da dajem osudu", kaže Gojkovićeva.
Navela je da smo mi kao sredina veoma skloni da dajemo ocene nečega o čemu ne znamo baš ništa, a ponašamo se kao da znamo sve i izričemo kaznu bez prava na ikakavu odbranu.
"To govorim generalno za sve slučajeve u našoj državi u poslednje vreme gde mi svi kao javnost znamo baš sve iako smo u mnogim trenucima sedeli kod kuće, pili kafu i pojma nismo imali dok nam neko drugi nije kreirao svest sutra, na svaki način", rekla je Gojkovićeva odgovarajući na pitanje o predlogu DS-a da se osudi nasilje nad novinarima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.