Odbor predložio Zorana Pašalića za zaštitnika građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jul.2017, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor predložio Zorana Pašalića za zaštitnika građana

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio je danas parlamentu predlog da predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić bude izabran za zaštitnika građana po hitnom postupku.

Za Pašalića je glasalo devet članova Odbora vladajuće većine koji su ga i predložili.

Na sednici Odbora, osim Pašalića, na pitanja poslanika odgovarali su i kandidati za zaštitnika građana koje je predložila opozicija. Srpska radikalna stranka (SRS) >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predložila je pravnica iz Smederevske Palanke Ekatarinu Marinković, Demokratska stranka (DS) i Srpska demokratska stranka (SDS) vršioca funkcije zaštitnika građana Miloša Janković i pokret Dosta je bilo (DJB) funkcionera tog pokreta Vojina Biljića.

Kandidati opozicionih partija nisu dobili dovoljan broj glasova, pa će se Skupština na sednici koja bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da počne sledeće sedmice raspravljati samo o predlogu da se za zaštitnika izabere Pašalić.

Najviše polemike na sednici Odbora bilo je oko toga da li je institucija zaštitnika građana nezavisna i da li su predloženi kandidati u stvari partijski kadar.

Rasprava nije prošla ni bez spominjanja bivšeg ombudsmana Saše Jankovića za koga su predstavnici vladajuće većine rekli da je davao političke izjave i da se bavio politikom, a ne zaštitom ljudskih prava.

Opozicija je s druge strane insistirala na tome da budući zaštitnik treba da nastavi posao koji je Janković po njihovoj oceni dobro obavljao.

Poslanici su tražili od predloženih kandidata da kažu koji su motivi i razlozi zbog kojih su pristali na kandidaturu, a najviše pitanja je Pašaliću uputila poslanica SRS-a Vjerica Radeta koja je tražila objašnjenje zašto je studirao 13 godina i to sa prosekom 6,2, kao i da li je njega neko iz vladajuće većine prvi kontaktirao ili se on sam ponudio za funkciju ombudsmana.

Vjerica Radeta je pitala i ko mu je sugerisao da se kazni Boris Tadić dok je bio predsednik države zbog objavljivanja fotografije sa šampanjcem na stadionu posle fudbalske utakmice Srbija-Rumunija i dodala da je ta kazna tada Tadiću politički odgovarala.

Ona je na osnovu toga i ocenila da Pašalić nije nezavisan već da ima "podanički mentalitet" i da je "preletačević".

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da je posao zaštitnika građana da prepozna kada su ugrožena ljudska prava prilikom postupanja organa javne vlasti i napomenuo da je zato jako važno da budući zaštitnik ima snage da štiti prava građana, a ne da bude "produžena ruka vlasti".

Poslanica DS-a Nataša Vučković rekla je da Odbor treba da predloži Skupštini osobu koja će biti najbolja za građane i koja će štiti građane a ne vlast, te da su zato DS i SDS predložili Miloša Jankovića koji ima ogromno iskustvo i koji je odlično obavljao funkciju zamenika zaštitnika građana.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da institucija zaštitnika građana mora biti nezavisna, a kandidatima postavio pitanja o slučaju Savamala, nasilju u porodici, kreditima u švajcarcima i nadležnostima sudske uprave.

Poslanik vladajuće Sprske napredne stranke Srbislav Filipović rekao je da se ne sme više dozvoliti zloupotreba funkcije ombudsmana u političke svrhe što je, po njegovim rečima, činio Saša Janković.

On je kazao i da to što je nečiji kandidaturu iniciralo više desetina nevladinih organizacija, što je slučaj sa Milošem Jankovićem koga su formalno predložili DS i SDS, ne znači da je on najbolje rešenje.

Filipović je kandidatu DJB Vojinu Biljiću zamerio što je član ĐB i odbornik tog pokreta u Skupštini opštine Vračar.

Pašalić je odgovarajući na pitanja rekao da je studirao dugo jer je tokom studiranja i radio, kao i da se nije kandidovao na tu funkciju kao svršeni student već na osnovu stručnosti, bogatog radnog iskustva i rezultata.

On je kazao i da on nije postupao u slučaju Borisa Tadića već njegova koleginica, a da je on samo u jednoj emisiji dao komentar da je Tadić načinio prekršaj ukoliko je pio alkohol na stadionu.

Pašalić je odbacio i da je politički kadar navodeći da kao sudija ne sme da pripada ni jednoj političkoj opciji kao i da ne sme da daje političke izjave.

On je kazao i da njegovo interesovanje za zaštitu ljudskih prava datira još pre ustanovljavanja institucije ombudsmana i naveo da tu instituciju treba ojačati, pre svega izmenom zakona.

Kandidat DS i SDS Miloša Janković je, odgovarajući na pitanja, rekao je da je dokaz njegovog destegodišnjeg rada kao zamenika zaštinika građana i postignuća u oblasti zaštite ljudskih prava to što su njegovu kandidaturu inicirale 83 nevladine organizacije koje se bave tom oblašću.

On je kazao i da zaštitnik građana mora da ima kritičku svest i da treba jasno da se opredeli i jasno ukaže na propuste organa javne vlasti.

Kandidat DJB Vojin Biljić rekao je da je Saša Janković dobro vodio institucija zaštinika građana, ali da bi on na tom mestu pristupio redefinisanju prioriteta zaštitnika i da bi mu prioritet bila sveobuhvatna kontrola RIK-a, bankarskog sistema, zdravstva, MUP-a, RTS-a i Tanjuga.

Ekatarina Marinković, za koju je bilo najmanje pitanja i koja je dobila najmanje kritika, kazala je da je prihvatila kandidaturu jer veruje u nezavisnost u onoj meri u kojoj pravnik veruje u pravdu i dodala da je posebno zainteresovana za oblast prava deteta.

Posle rasprave od nešto više od tri sata Odbor je izglasao većinom glasova poslanika vladajuće većine da Skupštini uputi predlog da Pašalić bude izabere za zaštinika građana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.