Odbor osudio pritiske na predsednika države i članove Vlade

Izvor: RTS, 02.Dec.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor osudio pritiske na predsednika države i članove Vlade

Odbor za kontrolu službi bezbednosti na sednici zatvorenoj za javnost izrazio je zabrinutost zbog načina ophođenja prema funkciji predsednika Republike i pozvao državne organe da reaguju.
Članovi Odbora oštro su osudili pritiske na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i druge funkcionere Vlade, navodeći da je "krajnje vreme da se stane na put govoru mržnje i crtanju meta na čelo najodgovornijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << funkcionera u državi".
Na današnjoj sednici Odbor je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane.
Generalni inspektor realizovao je sve planirane zadatke u potpunosti i kvalitetno, ostvario potpunu saradnju sa direkcijama Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije, što je, po oceni članova Odbora, obezbedilo unapređenje kvaliteta, efikasnosti, zakonitosti i pravilnosti rada agencija.
U periodu koji je obuhvaćen izveštajem Generalni inspektor je u šest centara Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije sproveo nadzor nad primenom posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka iz nadležnosti direktora, Višeg i Vrhovnog kasacionog suda, pri čemu u primeni posebnih postupaka i mera, u koje je izvršen uvid, nisu zapažene nezakonitosti i nepravilnosti u radu.
Posebni postupci i mere u nadziranim slučajevima primenjivani su na zakonit način u skladu sa propisanim procedurama.
Odbor je za naredni period planirao nastavak svojih redovnih aktivnosti radi sprovođenja nadzora i kontrole nad zakonitošću rada službi bezbednosti.
U tom smislu, članovi Odbora naglasili su da saradnja sa Generalnim inspektorom službi predstavlja značajan element civilne i demokratske kontrole nad radom službi Ministarstva odbrane, koji doprinosi daljem unapređenju zakonitosti i efikasnosti rada službi, te da će saradnja sa Generalnim inspektorom biti unapređivana u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je nakon sednice Odbora dostavljeno medijima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.