Odbor o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivima

Predlogom zakona o ljudskim ćelijama i tkivima definiše se koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, kao i koji su uslovi koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Predlog zakona će se sutra naći pred poslanicima, a Vekić kaže da će se njime definisati registar davalaca matičnih ćelija, a biće donet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i jedinstven program za presađivanje ljudskih organa i definisaće jasne procedure i postupke u vezi organizacije timova i finansiranje celokupnog postupka.

"Novi zakon je propisao pojednostavljenje procedure izdavanja dozvola zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje informacionog sistema u pomenutoj oblasti", rekao je Vekić.

Prema njegovim rečima, jedna od novina je pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva izbegavajući nepotrebne finansijske troškove uvođenjem zabrane o darivanju.

Zakon je, kaže, pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani u pismenom ili usmenom obliku darivanje svojih tkiva, kao i mogućnost članova porodice da to učini u trenutku smrti ukoliko se umrlo lice nije za života izjasnilo u vezi sa tim.

Govoreći o Predlogu zakona o presađivanju ljudskih organa koji je takođe na dnevnom redu sednice, koja će početi sutra, Vekić je kazao da je namera predlagača bila da se da se zakonom presađivanje uredi sistemski, odnosno da se utvrde i obezbede uslovi za postizanje standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje.

"Novim zakonom je na jasan način izvršena podela zdravstvenih ustanova koje će obavljati poslove presađivanja odnosno uzimanja organa i bolnica za darivanje organa kao i jasna podela poslova", rekao je on, navodeći da je propisano i donošenje programa presađivanja.

Poslanik DS Dušan Milisavljević rekao je na sednici Odbora za zdravlje i porodicu da podržava taj zakonski predlog, jer je reč o rešenju koje će pomoći ne jednoj političkoj stranci već ljudima koji gube živote u borbi sa svojom bolešću zato nemaju adekvatan organ i mogućnost da se on presadi.

Srbija je, kaže, raspadom bivše Jugoslavije počela da kaska za Slovenijom i Hrvatskom koje su uradile to zakonsko rešenje koje ih je priključilo evropskim zemljama.

Članovi odbora razmatrali su danas i izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.