Odbor: Garantovana sloboda medija

Izvor: Studio B, 06.Nov.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor: Garantovana sloboda medija

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje je, posle više od pet sati rasprave o medijskim slobodama, usvojio Zaključke kojima je pozvao nadležne državne organe da energično reaguju u slučaju napada na novinare i urednike i pojavu cenzure.

Odbor je zaključio da mediji imaju zakonom garantovano pravo na slobodu rada i da je to osnov svakog demokratskog društva.

Odbor se obavezao da će održati Javno slušanje na temu slobode medija i pozvao sve medije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << učesnike javnog života da povedu računa o javnom interesu.

Takođe, Odbor je pozvao sve medije da svojim radom doprinesu pluralizmu mišljenja u Srbiji.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije govorili su da u Srbiji vlada cenzura i da izvršna vlast guši slobodu medija, dok vladajuće stranke smatraju da slobode medija ima više nego ranije.

Poslanik opozicione Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i medije da izvršna vlast guši slobodu medija, a najviše i najteže premijer Srbije Aleksandar Vučić, direktnim pritiscima.

Kao primer direktnog pritiska Pavićević je naveo to što je Olja Bečković, autorka Tv-emisije "Utisak nedelje", izjavila da ju je premijer posle jedne emisije zvao telefonom.

Pavićević je rekao da je to potvrdio i sam premijer na jednoj konferenciji za novinare rečima: "Pa šta, i ona je mene zvala!".

Pavićević je upitao ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca koji je prisustvovao sednici, kako je moguće da se, kao resorni ministar, ni jednom nije izjasnio o tome.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je ministra Tasovca ko je oborio sajt Peščanika što je ucinjeno pošto je na tom sajtu objavljena analiza u kojoj se tvrdi da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Ona je ocenila da sistematski nestaju programi i emisije iz kojih dolazi kritičko mišljenje, i da je to bilo i u slučaju Peščanika, a da do sada javnost nije obaveštena o tome ko je oborio sajt.

Ivan Tasovac je odgovorio da on radi u Ministarstvu kulture i informisanja, a ne u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i da je to adresa na koju treba da se obrate.

Poslanik SNS Mirko Krlić je rekao da je autocenzura koju pominju predstavnici opozicionih stranaka, "socijalna kategorija", odnosno da se ljudi plaše da ne izgube posao pa sebe cenzurisu.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović je ocenila da je loše što je za opoziciju glavni problem ko ruši sajtove, a za SNS to što nema dovoljno Ištvana Kajića u Politici.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocenio je da je medijska scena opterećena cenzurom i gušenjem kritičke misli. "Cenzura je kada premijer na konferenciji za novinare ne dobije ni jedno kritičko pitanje, a kada se ono i postavi, novinar dobija lične etikete i uvrede", kazao je on.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.