Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbili pomoć 'trovača'

Odbili pomoć 'trovača'

VRANJE - Ministarstvo zdravlja na nož je dočekalo humanitarnu akciju Duvanske industrije Vranje za kupovinu inkubatora za Dečije odeljenje Zdravstvenog centra. Kap je prelila čašu kada je kompanija 'Britiš-ameriken tobako' u 'Simpovom' hotelu na Pržaru, 1. oktobra organizovala humanitarni koktel, na kojem je prikupljeno oko 500.000 dinara za kupovinu inkubatora.

Ne mireći se sa ovom akcijom, saopštenjem za javnost oglasilo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstvo zdravlja navodeći da je 'licemerna briga za zdravlje kompanije koja proizvodi otrov i kojoj je zakonski dozvoljeno da proizvodima ubija svoje potrošače'.

Novinarima nije promaklo prisustvo skromnog broja zdravstvenih radnika i nedolazak čelnika Zdravstvenog centra. Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, koji je za inkubator priložio 3.000 dinara, na humanitarnom koktelu rekao je novinarima 'da je BAT organizovanjem ove humanitarne organizacije pokazao da je sastavni deo ovdašnje lokalne zajednice, što stalno potvrđuje sponzorisanjem brojnih manifestacija i donacijama'.

Direktor vranjskog Zdravstvenog centra dr Miroljub Stanković smatra da donatorski koktel, sa jedne strane predstavlja plemenitu akciju, a sa druge, da posredstvom nje BAT želi da se malo izreklamira. Naveo je i to da je svuda u svetu na delu borba protiv pušenja i zabrana reklamiranja duvanskih kompanija.

'Duvan i duvanski dim drugi su po redu uzročnik smrtnosti u svetu. Nikotin je jedina droga koja se nalazi u legalnoj prodaji. Finansijski gubici za lečenje hroničnih i akutnih oboljenja izazvanih pušenjem znatno prevazilaze prihode države od duvanske industrije, čak i one dobijene od njene privatizacije. Pušenje i duvanski dim su, između ostalog, i jedan od vodećih faktora prevremenog porođaja i nedovoljne telesne težine deteta na rođenju. Imajući sve to u vidu, jasno je ko je pao na ispitu humanosti, morala i etike. Ministarstvo zdravlja u potpunosti podržava postupak lekara i vođstva Zdravstvenog centra, koji su odbili da učestvuju kao farsa', ističe se u saopštenju za javnost resornog ministarstva.

Navedeno je i to da kodeks ponašanja zdravstvenih organizacija i institucija zabranjuje primanje novca ili saradnju sa duvanskim industrijama.

N. Anić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.