Odbijeno; Ne dirajte Raptore

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 09:46

Odbijeno; "Ne dirajte 'Raptore'"

Američki “Er fors” pkušao je još jednom da se reši najstarijih aviona iz svoje flote za koje smatraju da se ne isplati njihovo održavanje ili nadograđivati.

Ali u slučaju jednog aviona to nije uspelo.

Kako piše Jutarnji list, tada se upravo sklapao dogovor o novom, 874 milijardi dolara teškom vojnom budžetu za 2024. godinu i “Er fors” se još jednom pokušao rešiti najstarijih aviona iz svoje flote, smatajući da je novac bolje uložiti u nove platforme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ali, zahtev im je tek delimično prošao, jer je Kongres odobrio “penzionisanje” 42 jurišna aviona A-10 “Tanderbolta II” (popularnog “Varthoga”), dozvolio je povlačenje iz službe “57 F-15 C/D Iglova”, ali zahtev za povlačenje 32 najstarija “F-22 Raptora” je odbijen. I to usprkos tome što se ta 32 primerka koriste samo za obuku, a njihova nadogradnja za borbene operacije bila bi preskupa i vrlo teško izvodljiva.

Zašto je F-22 toliko cenjen da se odbija da se i najstariji modeli "penzionišu", koje su njegove ključne karakteristike i mogućnosti i šta ga toliko izdvaja od konkurencije?

Matija Blaće, hrvatski stručnjak, kaže da je “Raptor” avion napravljen da uđe u središte borbe i pobedi bilo šta što protivnici mogu u vazduhu da postavepred njega.

“To je vrhunski predator na nebu čije su karakteristike u ulozi vazdušne borbe praktično ispred svih drugih aviona na svetu trenutno”, kaže Blaće i potom iznosi glavne karakteristike “Raptora”:

“On je slabo vidljiv za radare, teže ga je opaziti, ima mogućnost superkrstarenja na brzini većoj od 1.5 maha, ima super okretnost, ima strahovit radar, potpuno digitalizovan sistem upravljanja, umrežen je s ostalim avionima u američkoj floti, nosi veliku količinu naoružanja, ima gornji plafon leta od 20 kilometara... Znači, po svojim karakteristikama nema premca u vazdušnoj borbi.”

Kao možda i ključnu karakteristiku koja F-22 izdvaja od borbenih aviona četvrte generacije treba izdvojiti "stelt", to jest slabu vidljivost za radare, zbog čega je “Raptor” često u medijima oslovljen i kao "nevidljivi avion".

“Raprot” ima, kako se navodi, enormnu prednost nad avionima četvrte generacije (poput F-15 ili F-16), dok avionic 4+ generacije, poput Su-35 ili “Rafalea”, takođe imaju neke elemente smanjene vidljivosti. Što se tiče ruskog aviona pete generacije Su-57, za kog Rusi tvrde da ima stelt, on ipak ima elemenata koji nisu za to optimizovani, ističe Blaće koji smatra da čak i nad tim avionom ”Raptor” ima značajnu prednost.

žIpak, neki sistemi u njemu su zastareli i nemaju mogućnosti kao što ih imaju drugi američki borbeni avioni pete generacije, F-35 u sve tri verzije, ili čak i modernizovane F-16-ice.

“Čini mi se da su američke vazdušne snage čvrsto odlučile da se skoncentrišu na F-35 i na što brži razvoj šeste generacije aviona. ‘Raptor’ će verovatno biti u službi i 2030-ih i još će ostati konkurentan u odnosu na protivnike, a nakon toga će polako biti zamenjivan šestom generacijom aviona”, zaključuje Blaće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.