Odbijene tužbe Hrvatske i Srbije, nije bilo genocida

Izvor: Prva.rs, 03.Feb.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijene tužbe Hrvatske i Srbije, nije bilo genocida

Predsednik tog suda Petr Tomka izjavio je, čitajući presudu, da Hrvatska nije dokazala da su JNA i srpske snage na njenoj teritoriji počinile genocid, kao i da Srbija nije dokazala postojanje genocida, niti namere o genocidu za vreme i pre operacije "Oluja".

"Hrvatska nije dokazala tvrdnje da je postojala zavera da se počini genocid. Tužba Hrvatske je odbijena u celini", navedeno je u presudi suda.

Tomka je rekao da Hrvatska nije uspela da dokaže da je jedini zaključak >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << koji se može izvući iz ponašanja JNA i srpskih snaga na teritoriji Hrvatske da je postojala namera da se unište Hrvati kao grupa.
"Dela nisu počinjena sa izričitom namerom da bi se to okarakterisalo kao genocid", rekao je on, podsetivši da Haško tužilaštvo nikada nikoga nije optužilo za genocid na teritoriji Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Tomka je podsetio da bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević nije pred Haškim tribunalom bio optužen za genocid u Hrvatskoj, već samo za onaj u Bosni i Hercegovini.

Predsednik MSP je objasnio da nije dokazano da je namera sprskih snaga i JNA bila da fizički unište zaštićenu grupu Hrvata, već da ih kazne ili isteraju sa dela teritorije što se, kako je naglasio, ne može okarakterisati kao genocid.

Tomka je, takođe, rekao da druge presude koje su donete pred Haškim trubunalom, navodeći onu u slučaju generala hrvatske vojske Ante Gotovine, nemaju presudnu težinu kad je reč o današnjoj presudi.

U delu presude koji se odnosi na protivtužbu Srbije protiv Hrvatske, Tomka je istakao da "nije dokazano da je genocid počinjen za vreme i pre operacije "Oluja" protiv srpskog stanovništva u Hrvatskoj."
"Hrvatska ne može da bude proglašena krivom za zaveru da se počini genocid", rekao je Tomka.
"Protivtužba Srbije mora biti odbijena u celosti", dodao je on.

Tomka je objasnio da, čak i ako su hrvatske vlasti imale nameru da proteraju srpsko stanovništvo iz Hrvatske, to nije dokaz da su imale nameru da fizički unište tu grupu, odnosno da izvrše genocid.
"Čak i da je tačna tvrdnja da su hrvatske vlasti imale nameru da spreče srpsko stanovništvo da se vrati na hrvatsku teritoriju, to nije genocid", rekao je Tomka.

Pošto su odbijene i tužba Hrvatske i protivtužba Srbije, odbačeni su i zahtevi za reparaciju, zaključio je predsednik MSP.

Tomka je na početku iznošenja obrazloženja rekao da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine.
"Država koja je tek postala potpisnik Konvencije (o genocidu) ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid, po članu 9 Konvencije", izjavio je Tomka.

On je naveo da je SRJ postala obavezana Konvencijom o genocidu tek od 27. aprila 1992. godine, kada je SRJ i nastala.

Tomka je rekao i da je protivtužba Srbije protiv Hrvatske, koja se odnosi na operaciju "Oluja", utemeljena pošto je Hrvatska u leto 1995. godine bila potpisnica Konvencije o genocidu, te da je faktički i pravno vezana za glavni zahtev.

Saopštavanju presude danas u Hagu prisustvovao je ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Presuda MSP biće konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Ovaj spor počeo je 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije, a usmena rasprava završena je 1. aprila prošle godine.

Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila kontratužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donelo je 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

KAKO SU GLASALE SUDIJE

Sud je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid odbio sa 15 glasova prema dva, dok su sudije jednoglasno odbile protivtužbu koju je naša zemlja podnela ovom sudu.

Tomka je čitajući zaključak obrazloženja presude, rekao da je za odbijanje tužbe Hrvatske glasalo 15 od ukupno 17 sudija, a protiv odbijanja - dvojica, i to brazilski sudija Kansado Trindade i ad hok sudija iz Hrvatske Budislav Vukas.

Protivtužba Srbije odbijena je jednoglasnom odlukom, rekao je on.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donelo je 15 stalnih sudija i dvojica ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

NIKOLIĆ, VUČIĆ I DODIK ZAJEDNO PRATILI PRENOS IZ HAGA

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zajedno su pratili prenos izricanja presude povodom tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

Kako je saopštila predsednikova Služba za saradnju sa medijima, oni su prenos pratili u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, na Andrićevom vencu.

Spor je počeo kada je Hrvatska 2. jula 1999. godine podnela tužbu protiv Srbije, na šta je Srbija 4. januara 2010. godine uzvratila protivtužbom. Usmena rasprava pred MSP završena je 1. aprila prošle godine.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donolo je ukupno 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.