Odbijena Rezolucija o BiH – glasale samo Kina i Rusija

Izvor: B92, 22.Jul.2021, 21:37

Odbijena Rezolucija o BiH – glasale samo Kina i Rusija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je Nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Za Nacrt su glasali samo predlagači Kina i Rusija, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Niko nije bio protiv, a 13 predstavnika zemalja članica Saveta bezbednosti bilo je uzdržano.

Nakon glasanja, Rusija i Kina su izrazili žaljenje što rezolucija nije usvojena jer smatraju da je novoizabrani visoki predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kristijan Šmit nelegalan bez potvrde Saveta bezbednosti.

Predstavnik SAD rekao da su sve članice Upravnog odbora Saveta za sprovodenje mira prihvatile agendu 5+2 za zatvaranje OHR-a, uključujući i Rusiju.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovodenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

List podseća da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovodenje mira u BiH 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, a da se Rusija nije saglasila sa ovom odlukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODBIJENA RUSKO-KINESKA REZOLUCIJA O BiH: Evo kako su glasale članice Saveta bezbednosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2021

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH...Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a 13 zemalja je uzdržano. Da bi se usvojila, za rezoluciju mora glasati devet od 15 zemalja, koliko ulazi u Savet bezbednosti...Rusija i Kina su predlagale...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.