Odbijen zahtev za izuzeće veća

Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev za izuzeće veća

Spomenik žrtvama na Ovčari

Beograd -- Predsednik sudskog veća, na ponovljenom suđenju optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991, odbio zahtev za izuzeće veća.

Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud u decembru poništio prvostepenu presudu. U Tužilastvu za ratne zločine navode da pojedine oduke Vrhovnog suda Srbije vode ka obesmišljavanju ratnih zločina.

Advokati Vuje Zlatara, koji je u prethodnom postupku osuđen na 15 godina zatvora, tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su izuzeće celog sudskog veća na čelu sa predsedavajućim sudijom Veskom Krstajićem.

Odbrana sumnja u nepristasnost sudija koje vode ovaj postupak: "Način na koji je vođen postupak do sada u prvom delu do donošenja odluke Vrhovnog suda i načina na koji je izrađena odluka, ukazao je na pristasnost predsednika veća i celog veća u odlucivanju. Smatrali smo da ovaj postupak treba da vodi drugo veće i da će samo na taj način postići objektivnost suđenja", kazao je novinarima Vladimir Đurđević, Zlatarov advokat.

U Tužilaštvu za ratne zločine kažu da je ovo očekivana reakcija odbrane i da neće bitno uticati na tok suđenja.

U Tužilaštvu imaju puno poverenje u veće koje je ranije donelo osuđujuću presudu za 14 osoba, a koju je poništio Vrhovni sud iz procesnih razloga:

"To suđenje je bilo jedno od najkvalitenijih, mogu da kažem, u istoriji pravosuđa, s obzirom na kompleksnost predmeta. Stav tužilaštva je da je sud utvrdio materijalnu istinu i plašim se ovakvih reakcija pravosudnih organa, koji mogu da dovedu da ratni zločin do besmisla", kaže Bruno Vekarić, portparol tužilaštva.

Vekarić se osvrnuo na odluku Vrhovnog suda Srbije da Milanu Buliću, kome je takođe suđeno za zločin na Ovčari ali u izdvojenom postupku, smanji kaznu sa osam na dve godine zatvora

"Ukoliko optuženi Bulić dobije dve godine za ratni zločin, a znamo da se za krađu mobilnog telefona dobija isto toliko i to je potvrdila sudska praksa Vrhovnod suda, onda se isplati biti ratni zločinac u odnosu na običnog razbojnika. To su neke nove stvari koje se dešavaju na našem pravosuđu i koje su zabrinjavajuće".

Veće za ratne zločine ranije je 14 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara i jedinice „Leva supoderica", zbog ubistva 200 hrvatskih zarobljenika, osudilo na ukupno 231 godinu zatvora.

Osmoro je dobilo je maksimalne kazne od po 20 godina, dok je dvoje oslobođeno optužbe.

Prvostepenu presudu krajem prošle godine poništio je Vrhovni sud i vratio na ponovno suđenje.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.