Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev tužilaštva za nesmetan pristup arhivama SCG

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala, koje sudi u procesu protiv Slobodana Miloševića, odbilo je zahtev tužilaštva da se istražiteljima tribunala omogući nesmetan pristup državnim arhivama u Srbiji i Crnog Gori. Sudije su uvažile argumentaciju predstavnika vlasti u Beogradu da umesto generalnog zahteva za pretres arhiva, tim Karle del Ponte mora nadležnima u Srbiji I Crnog Gori dostaviti precizne podatke o dookumentima koji ih zanimaju, a koji bi im potom bili prosledjeni iz Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Savetnik ministra inostranih poslova Vladimir Djerić izrazio je zadovoljstvo povodom odluke sudskog veća Haškog suda. U izjavi za Radio B92 on je još rekao da odluka Sudskog veća pokazuje da je Tribunal u Hagu ozbiljan sud koji nije opterećen političkim okolnostima. Na pitanje šta konkretno za nas znači ta odluka, Vladimir Djerić je odgovorio: "Tužilaštvo, prvo, uvek ima mogućnost i imalo je i mi na nju odgovaramo, a to je da traži specifične dokumente. Druga stvar, ovo pitanje je bilo pravno pitanje: da li prema pravilima Tribunala i Statuta tužilaštvo ima pravo na pristup našim arhivama. Sudsko veće je reklo da takvo pravo ne postoji. Naravno, na našim državnim organima je da odluče, kao akt dobre volje u saradnji sa tužilaštvom da dopuste određeni uvid u arhive, koji bi naravno bio dogovoren sa tužilaštvom. Ali, to je sada stvar političkih pregovora, nama je bitno da na osnovu prava tužilaštvo to ne može da radi, a setićete se da je tužilaštvo vršilo veliki politički pritisak na Srbiju i Crnu Goru u celoj međunarodnoj zajednici da tako nešto dozvoli. Sada imamo odluku suda da tako nešto nije moguće, a na najvišim državnim organima SCG je da razmotre ako žele da takav pristup dopuste kao akt dobre volje i pomoći samom Haškom tribunalu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.