Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen Šišićev zahtev za puštanje

Novi Sad -- Okružni sud u Novom Sadu odbio je molbu osuđenog majora bivše JNA Emira Šišića za puštanje na uslovni otpust.

Kako se objašnjava, Šišićevom puštanju na uslovnu slobodu usprotivilo se Ministarstvo pravde Italije. Dodaje se da je Ministarstvo pravde Srbije u oktobru prošle godine dalo italijanskim kolegama garancije da Šišić neće biti pušten na slobodu niti će dobiti smanjenje kazne zatvora od 12 godina, na koju je osuđen u Italiji zbog obaranja aviona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske zajednice 1992. u Hrvatskoj.

Takva garancija bila je uslov da Šišić bude prebačen na izdržavanje kazne iz italijanskog zatvora u zatvor u Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.

Šišić ima pravo žalbe Vrhovnom sudu Srbije na odluku novosadskog Okružnog suda, piše u saopštenju.

Šišić je, preko svog advokata Milorada Panjevića, molbu za uslovno puštanje na slobodu podneo 18. juna ove godine. Panjević je tada rekao da njegov klijent ima pravo na uslovni otpust jer je izdržao više od polovine zatvorske kazne.

Panjević je precizirao da se uslovni otpust primenjuje kada postoje realni izgledi da osuđeno lice, puštanjem na slobodu neće ponovo vršiti krivična dela i da je očigledno da penzionisani Šišic, ukoliko bi bio pušten, to ne bi činio.

U Okružnom sudu su tada kazali da je to stav advokata koji "prejudicira čitavu stvar radi sopstvene reklame".

Bivši ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je tada da je "loše i za državu i za samog Emira Šišića" da se prejudicira bilo kakva odluka u vezi sa daljim statusom nekadašnjeg pilota JNA koji izdržava kaznu zatvora u Srbiji.

Šišić je u Italiji osuđen jer je 1992. godine oborio helikopter Evropske zajednice u kojem su poginuli četvorica italijanskih i jedan francuski diplomata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.