Izvor: S media, 11.Feb.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbegli zemunci spavali na parama i heklerima

Španska policija otkrila je ogromnu količinu oružja u kućama u kojima su živeli poslednji pripadnici „zemunskog klana“ Luka Bojović, Vladimir Milisavljević Budala i Siniša Petrić. Specijalne jedinice policije, koje su bile uključene i u hapšenje ove trojice, ocenile su da je to jedna od najvećih zaplena naoružnja koja je obavljena u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko godina.

Bojovića izdao najbolji drug

Bojović i Budala ubijali po Evropi
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Španska i srpska policija pretresaju stanove uhapšenih

Sve oružje, duge cevi i pištolji, bilo je uredno složeno u kutijama, i očigledno spremno za prodaju. To je, uostalom, potvrdio i veliko iznos novca koji je pronađen u torbama prilikom pretresa.

Ovaj pretres obavile su iste specijalne jedinice policije koje su i uhapsile ovu trojicu. Akcija je izvedena odmah posle hapšenja u Valensiji.

Ovaj „plen“, koji ih automatski svrstava u sam vrh evropskog kriminala, odložio je njihovo pojavljivanje pred Državnim sudom, koji je u subotu trebalo da odluči o pritvoru. Naime, prema španskom zakonu, pritvorenici se izvode pred sud u roku od 24 sata, ali pošto postoji osnovana sumnja da su počinili jedno od najtežih krivičnih dela, taj rok može da se odloži za još 24 sata. Zato je ročište odloženo za nedelju. Ovu istragu koja treba da utvrdi od koga je oružje kupovano kao i kome je prodavano, sprovodiće jedinica za otkrivanje teških krivičnih dela i terorizma.

Prva baza „zemunaca“ u Španiji bilo je poznato letovalište Marbelja.

"Balkanska mafija okupljena u Španiji je zapravo kriminalno bratstvo Srba, Crnogoraca, Albanaca i Hrvata, koje predvode Srbi. To su ljudi iz podzemlja, ali i bivši specijalci srpskih i hrvatskih paravojski, koji se bave trgovinom narkoticima, krijumčarenjem ljudi, pljačkama i plaćenim ubistvima", kaže Zoran Dragišić, profesor bezbednosti.

"U Marbelji je sedište italijanske kamore, koja je pre nekoliko godina za gradonačelnika postavila svog čoveka. U Madridu su agenti francuske obaveštajne službe koji sarađuju sa bivšim legionarima, pa se pretpostavlja da su kontaktirali sa Lukom Bojovićem, ali i Antom Gotovinom. Uostalom, i Darko Šarić je iz Španije u Južnu Ameriku putovao sa francuskim pasošem. Sve su to činjenice koje ukazuju da je „zemunski klan“ izgradio jaku poziciju u Španiji i da su se njegovi članovi osećali sigurnim u Marbelji, Las Palmasu i Madridu, ali ne i u Valensiji, gde su uhapšeni" , tvrdi dr Milan Pašanski, direktor Foruma za nacionalnu bezbednost i međunarodni terorizam.

Izručenje može da potraje

Priprema i prevod svih papira koji bi trebalo da budu poslati u Španiju i dalje traje, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"Uz ekstradicioni zahtev u prilogu će biti dostavljena obimna dokumentacija za šta se sve terete i u kojoj fazi su postupci za Luku Bojovića i Vladimira Milisavljevića. Potrebno je neko vreme da se sve to prevede, i za nekoliko dana, čim bude gotovo, njihovo izručenje biće zatraženo od Španije po hitnom postupku", kaže Homen.

Postupak izručenja bi mogao da se oduži i više meseci, jer će privedeni neko vreme provesti u običnom, a potom i u ekstradicionom pritvoru. Srpski zvaničnici veruju da nema razloga da četvorka ne bude izručena Srbiji, s obzirom na to da su i Španija i Srbija potpisnice Konvencije Saveta Evrope o ekstradiciji.

Donosimo vam snimak hapšenja zloglasnog Luke Bojovića u Valensiji. Bojović je poslao poljubac u kameru dok su ga privodili.Opširnije OVDE.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.