Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačena tužba protiv Hrvatske za nadoknadu štete Srbima, Jevrejima i Romima

ČIKAGO - Okružni sud u Čikagu odbacio je tužbu u predmetu u kojem se od Hrvatske traži odšteta od 3,5 milijardi dolara za navodno oduzetu imovinu Jevrejima, Srbima i Romima.

To je objavilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, prenosi "Večernji list".

Tužba "Lalić i drugi protiv Republike Hrvatske", koja je pokrenuta krajem marta 2016. godine kojom se traži naknada za žrtve ustaškog režima, njihove nasljednike i rodbinu, odbačena je nakon četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvornim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije nasljednik Nezavisne države Hrvatske, te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tokom tog perioda.

Privatnu tužbu grupa američkih građana pokrenula je protiv jedne države, članice Evropske unije.

Pošto se proljetos u medijima pojavila informacija o tužbi u Čikagu, američki advokat Džonatan Levi rekao je za Balkansku istraživačku regionalnu mrežu (BIRN) da je ona nevažeća i da je njegovim klijentima Lizabet Lalić i Bogdanu Kljaiću, čija se imena nalaze među podnositeljima tužbe, ukraden identitet.

Advokat zastupa dvoje klijenata u slučaju protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u Vatikansku banku. On je rekao i da je najmanje još troje navodnih tužitelja umrlo i da pretpostavlja da ni oni nisu znali za tužbu. Prema njegvim riječima, Lalićeva i Kljajić ne žele da tuže Hrvatsku, koja je po međunarodnom pravu država nasljednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Zagreb: Odbačena tužba za imovinu oduzetu za vreme NDH

Izvor: RTS, 29.Sep.2017

Sud u Čikagu je odbacio tužbu u predmetu Lalić i ostali protiv Republike Hrvatske, kojom se od Zagreba zahtevala isplata zbog imovine oduzete Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata. . Tužba je odbačena u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.