Odati zasluženu počast Zlatanu Dudovu

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odati zasluženu počast Zlatanu Dudovu

U Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu održan je skup posvećen Zlatanu Dudovu, jednom od stotinu najznačajnijih svetskih filmskih umetnika, i prikazan dokumentarni film o njegovom stvaralačkom opusu.
Zlatan Dudov, filmski reditelj rođen 1903. godine u Dimitrovgradu, ušao je u anale filmske istorije kao jedan od stotinu najznačajnijih svetskih filmskih umetnika. Stvarao je u Berlinu, sarađivao sa Bertoldom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brehtom, Preverom, Ajzenštajnom.

Čuvena filmska burleska Zlatana Dudova "Mehurići od sapunice", o sudbinu čoveka bez poslakoji dolazi na ideju da prodaje mehuriće od sapunice, svrstana je u isti rang sa Čaplinovim ostvarenjima.
"Zlatan Dudov je evropska pojava u svojoj epohi", naglašava Katja Gumnerova, filmski scenarista. "Apsolutno rame uz rame sa Brehtom i celom grupom pozorišnih i filmskih stvaralaca koji su tih godina pravili kulturu u Berlinu. Berlin je tada bio veći kulturni centar od Pariza."
U dimitrovgradskoj biblioteci prikazan je dokumetarni film o Zlatanu Dudovu i njegovom stvaralaštvu, autora Petra Videnova.
Videnov je skrenuo pažnju na to da u Dimitrovgradu nijedna ulica niti nstitucija ne nosi njegovo ime, a kuća u kojoj je rođen je zapuštena:
"Film ima jednu poruku - da se ponovo priča o Dudovu, da se oživi njegova ideja socijalne pravde."
"Izuzetno sam počastvovan činjenicom da su posle toliko vremena delo i lik Zlatana Dudova sagledani na adekvatan način", ističe potomak velikog umetnika Aleksandar Georgijev, "i da čini mi se po prvi put ima neki nagoveštaj da on bude priznat zvanično i na nekom većem nivou."
Na Zlatana Dudova u Dimitrovgradu podseća samo trošna porodična kuća u kojoj je odrastao. On je udario temelje filmskog izraza, a Dimitrovgrađanima ostaje da mu se oduže i ostave trag da je ponikao na kaldrmi "Strošene češme".
Možda je ideja o filmskom festivalu u njegovu čast, filmski rečeno, prva klapa!
rts.pirot@rts.rs
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.