Odata počast žrtvama Starog sajmišta

Izvor: Studio B, 22.Apr.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata počast žrtvama Starog sajmišta

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, mestu nekadašnjeg logora tokom Drugog svetskog rata danas su položeni venci i odata počast žrtvama u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta i genocida.

Organizator komemorativna ceremonije bila je Vlada Srbije a venac na Spomenik je položio ministar odbrane Bratislav Gašić istakavši da se ne sme zaboraviti sve šta se dešavalo u ovom ali i ostalim logorima smrti.

"Odajemo počast stradalima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i podsećamo ko su bili krvnici a ko su i zašto bile žrtve", rekao je Gašić podsetivši da su na prostoru logora Staro sajmište, tokom Drugog svetskog rata na najbrutalniji načcini ubijani Srbi, Jevrejiu, Romi...

On je naveo i da je "Staro sajmište, jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi bio jedan od najsurovijih logora u kome su Srbi, Jevreji, Romi brutalno ubijani samo zbog vere, samo zbog toga što su bil antifašisti..."

"Svaki treći čovek koji je ušao u Staro sajmsiste nije iz njega izašao a oni ostali poslati su na put bez povrataka u logore smrti Banjica, Trepča, Jasenovac, u logore u Nemačkoj, Poljskoj , Austriji...", podsetio je Gašić.

On je rekao i da su na području Beograda postojala još tri logora ali da "mi na žalost i danas nemamo nijedan Memorijalni centar - mesto gde bi mladi saznali sve o holokaustu, šta su doziveli naši preci...".

"To će inicijativom koja je već pokrenuta zahvaljući Vladi Srbije i predstavnicima Grada Beograda, uveren sam, biti i promenjeno", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, ne smemo prepustiti zaboravu stradale kako bi se podsetili svi koji žive u Srbiji ali i oni koji dolaze iz inostranstva na veliku žrtvu koju smo imali tokom antifašističke borbe u prošlosti.

Vence na Spomenik položili su i preživeli logorašci, članovi poradica stradalih, predstavnici diplomatskog kora, Saveza jevrejskih opština, Udruženja Roma...

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja ustaškog logora u Jasenovcu.

Za datum obeležavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Prema procenama, koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.