Odahnuli u italijanskim Alpima: Nema opasnosti od glečera

Izvor: B92, 09.Avg.2020, 15:35

Odahnuli u italijanskim Alpima: Nema opasnosti od glečera

Opština Kurmajor u italijanskim Alpima objavila je danas ukidanje svih bezbednosnih mera uvedenih zbog rizika od otpadanja velikog bloka glečera Planpisje.

Situacija se vratila u normalu.

Pošto su poslednje informacije o glečeru potvrdile povratak na uobičajene parametre rizika zatvaranje doline Val Fere, naspram glečera, naređeno u sredu je ukinuto, saopštile su opštinske vlasti.

Ponovo je dozvoljeno kretanje automobila u toj maloj dolini, kao i povratak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kućama petnaestak evakuisanih lokalnih stanovnika.

Količina leda koji se mogao otkinuti i pasti u dolinu procenjena je na 500.000 kubnih metara, što odgovara veličini Milanske katedrale.

Lokalne vlasti su u sredu naredile evakuaciju ljudi ispod glečera, u retko naseljenom delu doline koji leti najviše posećuju planinari.

Vlasti su tada navele da je kritično stanje naredna 72 sata.

Dolina Val Fera je blizu ulaza u tunel Mon Blan izmedju Francuske i Italije.

Uzbuna je izazvala nerazumevanje stanovnika i kritke brojnih turističkih stručnjaka zabrinutih za svoje poslovanje ionako pogodjeno pandemijom.

U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je pretio da će se delimično otkinuti, u delu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mere nadzora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.