Od ujeda pasa najugroženija deca

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ujeda pasa najugroženija deca

Pseći ugrizi su velik zdravstveni problem - mogu da dovedu do beznačajnih, ali i do smrtonosnih povreda.

Žrtve su deca, a većina krivaca su vlasnici pasa, ali i vi. Zato naučite kako da se ponašate i vi i vaše dete da biste izbegli napade ili, ako do ugriza i dođe, kako treba da reagujete. Deca mlađa od 12 godina su žrtve oko 50 odsto ugriza, a većinu najtežih ugriza pretrpe deca do pet godine.

Treba da znate da, prema statistici, najčešće grizu nemački ovčari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili mešanci ovčara s drugim pasminama.

Zašto su najčešće žrtve deca?

Ima nekoliko razloga zašto psi decu napadaju češće nego odrasle. Laka su meta za napad. Zatim, nepažljivo se ophode prema psima pa ih tako nehotice izazivaju.

Jedan od načina „izazivanja" jeste gledanje u oči, a psi češće uočavaju pogled deteta, jer je ono bliže nivou psećih očiju. Stručnjaci smatraju da psi, uključujući i one koje žive sa porodicom, napadaju decu zato što osećaju da deca nemaju autoritet.

Psi su hijerarhijska bića, u čoporu poštuju najjačeg mužjaka, a ako su pripitomljeni, pokoravaju se gazdi.

Oprez s gazdom psa:

Pas u pravilu štiti gospodara, pa će reagovati ako pomisli da je on ugrožen. Zato izbegavajte nagle pokrete u blizini gospodara, pa čak i bacanje gazdi u zagrljaj ili mahanje rukama u njegovoj blizini.

Pas u blizini? Kako se postaviti

Opasnost preti kad roditelj ugleda psa kako se približava detetu ili stoji pored njega. Ne treba da vičete i da trčite prema njima, to će samo da natera psa na napad. Uzmite u ruke suzavac, letvu ili poklopac od kante i polako se približite detetu.

Kod ugriza

Nemojte pokušavati da otvorite pseća usta rukama, jer to je uzaludno. Snaga ugriza može da iznosi između 450 i 1200 kilograma. Za otvaranje usta može da posluži poluga ili čvrst komad drveta. Žrtva treba da bude mirna, jer svako batrganje može da izazove psa da zagrize jače.

Ako je ugriz izazvao povredu, operite zahvaćeno područje toplom vodom i sapunom i dezinfikujte ranu nekim antibakterijskim sredstvom i zatim brzo idite do prve hitne pomoći zbog detaljnog pregleda i dobijanja antitetanusa.

Šta dete morate da zna o psima

1Ne sme da se ometa pas koji spava, jede ili se brine za mlade.

2 Ne sme da se dira pas pre nego što vas je ugledao ili onjušio.

3Ne sme da mu se prilazi s leđa.

4Ne sme se dirati pas ako vam to njegov vlasnik nije dopustio.

5Ako vam priđe pas, mirno stanite, s rukama uz kukove, i ne pravite buku.

6Ako vas pas napadne, dajte mu da ugrize rukav jakne ili majice, igračku, rolere ili šta god vam se nađe pri ruci.

7Psi najčešće grizu ljude koje poznaju, i to u blizini njihovih domova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.