Izvor: B92, 27.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra upis za besplatne akcije

Beograd -- Evidentiranje građana za besplatne akcije šest javnih preduzeća počinje sutra i trajaće do 31. jula.

Sutra takođe počinje i upisivanje akcija radnika i bivših zaposlenih u tim kompanijama. Ceo proces za dobijanje akcija je besplatan, a prema navodima ministarstva ekonomije građani će već u prvoj polovini sledeće godine moći da trguju akcijama.

Pravo na besplatne akcije javnih preduzeća imaju svi punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na teritoriji Srbije i upisani u birački spisak. Takođe, uslov je i da u dosadašnjem toku privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije.

Građani Srbije za besplatne akcije mogu da se prijavljuju u 1.300 pošta širom Srbije. Prijavljivanje je isključivo lično, a od dokumenata je potrebna lična karta i broj dinarskog računa. Onima koji nemaju račun, on će biti besplatno otvoren.

U pošti kažu da će cela procedura prijavljivanja trajati oko pet minuta i da su, iako se očekuju gužve, u potpunosti spremni za ovaj posao.

Prema procena iz Ministarstva ekonomije, svi koji imaju pravo na akcije Telekoma, Jata, Aerodroma Nikola Tesla, EPS-a, NIS-a i Galenike, dobiće akcije u vrednosti od najmanje 1.000 evra.

Ekonomista Miroslav Prokopijević međutim ističe da će na vrednost akcija uticati mnogo faktora - pre svega politička situacija u zemlji i poslovne prilike koje utiču na kretanja na berzi. On, ipak, smatra da su realnije procene da će akcije na početku vredeti od 200 do 500 evra.

"Verovatno će jedan broj ljudi hteti da vrlo brzo proda, što će dovesti do pada cene jer čim je ponuda velika tražnja ne može da bude toliko velika. Oni koji budu želeli brzo da prodaju akcije neće moći zaraditi mnogo. Za neke akcije se sigurno može reći da će ukoliko sve bude normalno u političkom smislu u zemlji, da vrednost akcije ide 10-15 puta na gore", kaže Prokopijević.

Zaposleni i penzioneri javnih preduzeća koji će dobiti po 200 evra po godini staža prijavljivaće se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, odnosno u PIO fondu.

Sve dodatne informacije i objašnjenja, građani od sutra mogu dobiti na telefonskim brojevima: 0800 100 300 i 0800 100 400. Pozivi su besplatni.

Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra ekonomije, za privredu i privatizaciju je rekao za B92 da će grašani do kraja 2008. godine potvrdu da li su dobili pravo na besplatne akcije, a da će se prve trgovine akcijama desiti u prvoj polovini 2009. godine.

On je rekao, povodom najava da će biti moguće spekulacije, da nikakvo posredovanje nije dozvoljeno i da će osobe koje bi tako nešto pokušale biti zakonski gonjene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.