Od sutra novi feljton na Vesti Online: Kolo srpskih sestara - junakinje u ratu i miru

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra novi feljton na Vesti Online: Kolo srpskih sestara - junakinje u ratu i miru

Nepravdom jednog vremena prećutana su mnoga herojska razdoblja u istoriji srpskog naroda. Tako se Kolo srpskih sestara, osnovano 1903, godine, sa članicama koje su stekle naslov junakinja u ratu i miru, već od polovine istog veka više nije pominjalo. U susret 115. godišnjici od osnivanja, Vesti Online objavljuju priču o ovom čuvenom ženskom patriotskom i dobrotvornom udruženju.

Bolje nisu prošla ni druga društva sličnog programa osnovana krajem 19. i početkom 20. veka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Nije se govorilo ni o zadužbinarima i drugim velikim dobrotvorima koji su celokupnu imovinu zaveštali narodu za podizanje bolnica, pomoć siromašnima i nezbrinutima, đacima za stipendije.

Na sreću, sačuvana živa sećanja i nešto pisanih izvora oteli su Kolo od zaborava na koje je ono trebalo da bude osuđeno još od prve zabrane rada tokom nacističke okupacije Jugoslavije.

Zahvaljujući rodoljubivim ženama u Beogradu, rad Kola srpskih sestara obnovljen je 1990. prema načelima prvobitnog udruženja, a Kolo je i danas aktivno i u dijaspori.

"Vesti", novine vaše porodice i vaše otadžbine, biće sada 24 časa sa vama.

Zavisno od toga da li korisitite android ili apple platformu aplikaciju možete skinuti sa:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Tvoje novine na ekranu!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.