Od starih zanata do žongliranja

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od starih zanata do žongliranja

Đacima, koji žele ostatak raspusta da provedu kreativno, na raspolaganju su 24 besplatne radionice. Mahom su to umetničke radionice i školice starih zanata, ali ima i radionica u kojima mladi od 13 do 17 godina mogu da steknu damske manire, podignu samopouzdanje ili možda da nauče da žongliraju. Većina radionica održava se u drugoj polovini meseca tako da učenici imaju vremena da se prijave.

Radionice koje su se početkom juna reklamirale po školama, već su popunile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapacitete kao recimo one koje će se od ponedeljka održavati u OŠ "Drinka Pavlović”.

- Naše četiri radionice mogu da prime ukupno 85 đaka, a imamo njih 120 na spisku tako da smo napravili listu čekanja. Najveća navala bila je za slikarstvo, pa za strip i ikonopis i na kraju za grafiku. Deca ipak vole umetnost - kaže Aleksandar Lazović iz organizacije Prijatelji dece Beograda. I školice tkanja i slikanja na platnu u Grockoj ove godine su popunile kapacitete, što potvrđuje tvrdnju mnogih organizatora da je sve veće interesovanje među đacima za stare zanate poput slikanja na platnu, tkanja, veza i zlatoveza i ikonopisa. Nešto mesta ostalo je za radionicu fresko slikarstva u kojoj mladi mogu da se upoznaju sa osnovama ove tehnike. U pojedinim radionicama, đaci mogu da nauče da oslikavaju ogledala, da otkriju tajne vitraža ili da crtaju grafite. Vikendom i ponedeljkom do kraja raspusta, zanimljivo umetničko druženje đacima garantuje i Društvo likovnih i primenjenih umetnika "Stara kapetanija” u Zemunu. Pod sloganom „Ako si tinejdžer i ne znaš šta ti se dešava, dođi da saznaš", u ponedeljak 16. avgusta počinje program psihološke radionice „Sve je lako kad znaš kako".

- Kroz niz aktivnosti kao što su crtanje, gluma, „vođene" fantazije, razmene iskustava i saznanja, učenici će povećati svoje samopouzdanje, ali i naučiti tehnike uspešnog prevazilaženja konflikata - navodi Verica Gutalj Živković, voditelj radionice koja će se održavati do kraja raspusta u Biblioteci „Laza Kostić" na Banovom brdu.

Za one koji bi da izađu u prirodu, tu su različiti izleti na kojima đaci mogu da ovladaju terenskim radom recimo na Tari i u Radanj banji u organizaciji Regionalnog centra za talente ili da se upoznaju sa osnovama ekologije i radom izviđača na Rajcu. Nešto bliže ture su do Avale, gde se održavaju obuke orjentiringa, čitanje karte, slobodnog penjanja na veštačkoj steni i ostalih planinarskih veština. Za obuke na Avali ima mesta za ture u drugoj polovini avgusta.

Zvati pre polaska

Iako nigde nije naznačeno, pojedini programi namenjeni su samo osnovcima. Da se ne bi desilo da vas vrate sa vrata, pre polaska proverite detalje putem telefona koje ćete naći na sajtu Grada (www.beograd.rs).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.