Od rojeva dronova neće biti spasa; Za radar, to će biti jedan avion, a onda....

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 13:05

Od rojeva dronova neće biti spasa; Za radar, to će biti jedan avion, a onda....

Bez sumnje, savladati protivnikovu protivvazdušnu odbranu rojem dronova jednostavnije je od pokušaja da ih prevarite.

Ovo je donelo do ideje radarskog ekvivalentnog područja, ili tačnije, radarskog poprečnog preseka (RCS).

Francuska agencija za odbrambene inovacije (AID) predvodi savremeni razvoj u ovoj oblasti.

Za njega je zadužen ASSIDUS projekat (Autonomni sistem za privlačenje koji koristi UAV rojeve). Oni rade ruku pod ruku sa Thales DMS France >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAS i Istraživačkom laboratorijom za računarske nauke Bordelais (LaBRI) kako bi ovaj koncept ostvarili.

Osnovni cilj, kako je saopštilo operativno osoblje, je da se dronovi poravnaju u formaciju roja na način koji izgleda ekvivalentan avionu ili borbenom dronu na radaru.

Ideja je da se obmane radar protivvazdušnih odbrambenih sistema potencijalnih protivnika.

"Sposobnosti jednog drona su ograničene zbog ograničenja kao što su težina, nosivost i prostorni ili vremenski domet. Međutim, kada se više dronova udruži da formiraju roj, to značajno proširuje vazdušne sposobnosti sistema, jer ih operater vidi kao jedinstvenu celinu poput aviona. To je u velikoj meri posledica njegovih mogućnosti autonomnog donošenja odluka", objasnio je AID u belešci za ovaj projekat.

U toku je rad na temeljnom istraživanju autonomnih dronova sa više rotora sa obećavajućim ranim rezultatima. Instrumentalni timovi uključeni u ovaj projekat postigli su traženi radarski poprečni presek (RCS) i uspešno simulirali RCS koji je proizveo roj, uzimajući u obzir njegove tipove dronova i odgovarajuće pozicije, saopštio je AID.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.