Od prve do poslednje!

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od prve do poslednje!

Ukoliko postoji nagrada za vernost novinama, Milan Ninović i njegova supruga Mila sigurno su među prvim kandidatima. U njihovom, kako kazzu "vilajetu", adaptiranoj garaži pored porodične kuće u Sent Albansu, na mnogobrojnim policama nalazi se i bogata riznica etničke štampe na srpskom jeziku, koju sigurno ne poseduje ni Nacionalna biblioteka Australije, a da ne govorimo o Narodnoj biblioteci Srbije!

Verovatno je da su oni jedina porodica u Australiji koja čuva i sve odštampane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << brojeve "Vesti" tokom 18 godina, koliko naše novine redovno izlaze na Petom kontinentu.

Svakog jutra Milan se uputi u obližnju novinarnicu odakle kući donese novi primerak "Vesti". Naravno, kao dugogodišnjeg doajena sportskog novinarstva u Australiji, prvo prelista sportske strane, a onda novine mora da preusti supruzi Mili.

- "Vesti" pročitam bukvalno od prve do poslednje strane. Zaista, to su novine u kojima mogu da pročitam sve. Volim ih je su tekstovi sažeti, informativni. Posebno volim tekstove Milana Jovanovića, on je moj najomiljeniji novinar u našim "Vestima" - kaže Mila Ninović, a Milan otkriva da njegova supruga obožava da glasno kometariše članke dok ih uz kafu natenane čita.

Bilo je dana kad je zbog otkazivanja avionskih letova ili drugih problema u distribuciji Ninović imao poteškoća da dođe do primerka "Vesti".

- Nisam želeo da propustim nijedan broj u mojoj kolekciji. Vaša redakcija bi mi tada izlazila u susret i slali su mi primerke koje nisam mogao da kupim. Danas ponosno mogu da kažem da posedujem zaista vrednu arhivu naših novina - veli Ninović.

U uredno poređanim i ukoričenim časopisima nalazi se sve što se na srpskom jeziku štampalo i prodavalo na tlu Australije od 1969. godine. Pored "Novosti", "Srpskog glasa", "Iskre", "Novog doba", "Naših novina", "Pogleda", "Lastavice", u Australiji je izlazio i veći broj novina koji se brže gasio nego što je bilo potrebno da se osnuju.

- Volim da čitam našu štampu, pa sam odmah po dolasku u Australiju počeo da kupujem sve što je izlazilo ili dolazilo u Australiju. Štampa je tada dolazila sa nedelju dana zakašnjenja. To je bio jedini način da se saznaju sportska dešavanja u otadžbini. "Vesti" su 2010. napravile pravi mali zemljotres na tržištu etničke štampe. Bile su među prvim etničkim novinama koje su izlazile svakog dana širom Australije. Osvojili ste čitaoce profesionalizmom, kratkim i informativnim člancima, što ste uvek bili na mestu važnih događaja u našoj zajednici. Sve ono što smo mogli da vidimo na TV već sledećeg dana bilo je u novinama - dodaje Ninović.

Uz čestike za 26-godišnji jubilej naših novina, Ninović nam želi da i dalje budemo najčitanije novine u dijaspori.

- Nastavite da pratite sve aktuelnosti u našoj zajednici, od dešavanja u klubovima, crkvenim opštinama do sportskih utakmica, jer to nigde ne možemo da pročitamo osim u "Vestima" - poručuju nam naši redovni čitaoci iz Sent Albansa.

Milan se nada da će jednog dana neko biti zainteresovan da otkupi njegovu kolekciju etničke štampe, možda neka biblioteka, a da će arhiva biti pravo istorijsko blago za naredne generacije.

- Možda će nekom istoričaru pomoći da u budućnosti napiše neku knjigu o našem vremenu. Mene već sada zovu ljudi čak i iz inostranstva i traže mi da im kopiram neke davne članke i tekstove, kako bi se podsetili na događaje ili ljude sa kojima su živeli - rekao nam je Milan.

O parama koje je potrošio na srpske novine ne razmišlja, ali i ne žali.

- Ne pušim, ne pijem, a novinarstvo i sakupljanje novina su mi zaista velika ljubav. Nije sve u životu u novcu. Kad se nešto voli, onda novac i nije na prvom mestu - iskreno kaže.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.