Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jan.2020, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka godine vazduh u Nišu skoro stalno zagađen

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine od početka godine u Nišu je kvalitet vazduha bio zadovoljavajući samo 24 časa i to između podneva 5. i 6. januara, dok su svih ostalih dana koncentracije čestica PM 10 i PM 2,5 bile višestruko uvećane.

Na mernoj stanici kod Instituta za javno zdravlje izmeren je i ovogodišnji rekord od čak 333 mikrograma PM 10 čestica po kubnom metru vazduha, što je bezmalo sedam puta više od dozvoljene koncetracije tih čestica. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

U protekla 24 časa prosečna koncentracija PM 10 čestica iznosila je 177 mikrograma po metru kubnom, dok je dozvoljena granica 50 mikrograma, a tolerantna 70 mikrograma po metru kubnom.

Lekari Hitne pomoći u svojim izveštajima o radu navode da građani Niša ovih dana najčeše traže njihovu pomoć zbog bolova u grudima i srčanih tegoba, respiratornih infekcija i gušenja.

U niškom Domu zdravlja su, međutim, kazali agenciji Beta da je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama u toj ustanovi "uobičajan i očekivan" za ovo doba godine.

Iz grada stižu najave preduzimanja različitih mera kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, a tiču se uglavnom grejanja i saobraćaja.

Pomoćnik gradonačelnika Niša i koordinator gradske radne grupe za smanjenje zagađenje vazduha Goran Milosavljević rekao je da grad radi na tome da toplana "Čair" koja za grejanje koristi mazut, što pre bude ugašena i da njene korisnike preuzme toplana u Kliničkom centru koja za grejanje koristi gas.

"Apelujemo na republičke institutucije koje za grejanje još koriste ugalj i lož ulje, da pređu na grejanje na gas ili na daljinsko grejanje. Tu mislimo pre svega na Univerzitet, Medicinski, Ekonomski i Pravni fakultet", izjavio je Milosavljević za agenciju Beta.

On je istakao da je grad spreman da pomogne pomenutim institucijama izgradnjom gasovoda do samih objekata, tako da bi njihovi troškovi priključka na gasovod bili minimalni.

"Gradska toplana je skoro sasvim prešla na grejanje na gas, a prebacujemo na gas i škole i vrtiće", istakao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, grad apeluje na građane da za prevoz što više koriste gradski prevoz, a što manje sopstvene automobile

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.