Od ove TRI STVARI zavisi kakav će biti SRPSKI SCENARIO: Stručnjaci apeluju, od nas zavisi - ITALIJA ili KINA

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2020, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ove TRI STVARI zavisi kakav će biti "SRPSKI SCENARIO": Stručnjaci apeluju, od nas zavisi - ITALIJA ili KINA

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Na današnjoj konferenciji za štampu na kojoj su se javtrenutne nosti obratili doktori Predrag Kon, Darija Kisić-Tepavčević i Ivana Stašević-Karličić, između ostalog je još jednom skrenuta pažnja na ozbiljnost situacije.

Mnogi građani se plaše "italijanskog scenaria", a doktorka Stašević-Karličić je otkrila od kojih faktora zavisi kakav će biti "srpski scenario".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- "Srpski scenario" će zavisiti isključivo od tri karike. Prvo od struke, odnosno stručne doktrine, zatim mera koje se u vezi sa tim sprovode, i treća, jednako važna karika su građani. Dakle svi smo podjednako u ovoj priči odgovorni i svi moramo da učestvujemo u tome - rekla je doktorka Stašević-Karličić, pa dodala:

- Ako jedna karika popusti mi ćemo imati naš - "srpski scenario". I svako od nas lično je kreator tog scenaria. Ono što je glavni cilj, prvensteno zdravstvenog sistema, zatim i države koja sprovodi sve mere u skladu sa strukom, je da učinimo sve da srpski scenario bude nešto sa čim ćemo na kraju svega ovoga imati da se ponosimo. Ne može država da radi sve, tu su i građani i svi treba da damo podjednako svoj doprinos.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 01. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka.

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.