Od odbrane Darvina do gubitka pozicije

Izvor: N1 televizija, 19.Maj.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od odbrane Darvina do gubitka pozicije

Direktor centra za promociju nauke Nemanja Đorđević tvrdi da je upravo zbog njegove odbrane Darvina donet predlog za njegovu smenu. Ministar prosvete u saopštenju kaže da svoj lični stav nije smeo da stavi na sajt Centra, ali da su razlozi za smenu brojniji.

Od odbrane Darvinove teorije evolucije do gubitka pozicije. Predlog za razrešenje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića ima dve tačke. U prvoj je navedeno da je istupajući protiv nedavne peticije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za reviziju Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra, suprotno statutu te institucije, i uputio otvoreno pismo ministru Šarčeviću.

"Ja bih odmah tu rekao da ako je problem što direktor Centra za promociju nauke promoviše nauku, to je zaista veliki problem, ali ne moj, i ja bih tu pre svega ukazao na to, da nisam odreagovao povodom toga da je Dravin napadnut, a svi znamo šta je bilo 2004, dakle došli smo do toga da se zaista, malo je falilo obriše iz udžbenika, onda bih ja sebe pokudio i rekao zašto nisi odreagovao", kaže Nemanja Đorđević.

Druga tačka odnosi se na to da pravilnici centra nisu doneti u određenom vremenskom roku, za šta Đorđević tvrdi suprotno.

"Svi su doneti na vreme, i svi su u skladu sa statutom".

Ministar prosvete Mladen Šarčević u saopštenju navodi da Đorđević svoj lični stav nije smeo da postavi na sajt Centra kao zvanični stav te institucije. Ipak, dodaje da je još prošle godine lično rekao Đorđeviću da je nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i time kako se troši novac.

"Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta, iz koje sam, kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika, i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom. Istovremeno dobili smo pritužbe od mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru i naučnim klubovima, da oni nisu svima jednako dostupni, a dobili smo i informacije da je Matematički institut SANU prekinuo saradnju s njima i to baš tokom meseca matematike", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U saopštenju je istaknuto i da ministar nema lični problem sa Đorđevićem, kao i to da je odgovor na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani nastavni planovi u izučavanju Darvinove teorije - ne.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ministar nezadovoljan radom Centra za promociju nauke

Izvor: N1 televizija, 19.Maj.2017

Direktor centra za promociju nauke Nemanja Đorđević tvrdi da je upravo zbog njegove odbrane Darvina donet predlog za njegovu smenu. Ministar prosvete u saopštenju kaže da svoj lični stav nije smeo da stavi na sajt Centra, ali da su razlozi za smenu brojniji...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.