Od narodnog heroja do nevine žrtve

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od narodnog heroja do nevine žrtve

Izložba “Na pragu zlatnog doba”, umetnice Ane Adamović, biće otvorena večeras u 19 sati u Kulturnom centru Beograda. Ova postavka predstavlja ulogu dece ratnika, odnosno povlači paralelu između vremena kad su mališani sa puškama bili heroji, do danas kada se to smatra diskriminacijom i kršenjem ljudskih prava.

- Biće izložene arhivske fotografije iz Vojnog i Muzeja istorije Jugoslavije. Na njima su kuriri vojnici, odnosno deca koja su bila u kurirskim četama tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << II svetskog rata. Na slikama su samo dečaci, iako su čak i neke devojčice bile vojnici. U galeriji se čuje i govor iz drame "Ričard III” koji poziva na borbu protiv tiranije. To dočarava atmosferu, jer želja mi je da ljudi razmisle malo više o tome što gledaju – kaže umetnica Ana Adamović.

Poenta izložbe je, kako kaže Ana, učešće dece u ratovima, odnosno percepcija o njima kao borcima. U Jugoslaviji posleratnim generacijima su tokom odrastanja deca ratnici veličana, dok se na to u današnjem vremenu gleda kao rušenje prava na bezbrižno detinjstvo.

- To su slike sa kojima je moja generacija odrastala, ali takvu decu viđamo stalno. Kad smo bili mali, ta deca su nam predstavljena kao heroji, kao pravi borci, a imali su svega 14 ili 18 godina. To je danas vrhunski čin diskriminacije i kršenja ljudskih prava, ali činjenica je da deca još učetvuju u sukobima. I danas u svetu postoje situacije kad se javnosti ono što dete uradi predstavi kao herojski čin u borbi, međutim to je uvek pitanje politike, suvišno je pominjati da deca ne treba da budu u sukobima – navodi umetnica.

Na ovaj način autorka izložbe je, kaže, želela da pokrene temu za razmišljanje, a ne da iznosi bilo kakve zaključke.

- Svaki rat se vodio time da će, kad se završi, sve biti fenomenalno i da više neće biti sukoba. Svaki rat imao je ideju da se okončaju svi sukobi i dođe do „zlatnog doba", pa je odatle i izložba dobila naziv „Na pragu zlatnog doba" – objašnjava autorka.

Otvorena do 14. novembra

Izložba "Na pragu zlatnog doba”biće otvorena do 14. novembra, a ulaz je besplatan. Radno vreme galerije KCB je od 11 do 21 sat, svakim danom sem ponedeljka kad je zatvorena.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izložba rukotvorina minijatura "100 žena - 100 minijatura"

Izvor: S media, 27.Okt.2010

U galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda večeras je otvorena izložba rukotvorina-minijatura pod nazivom "100 žena - 100 minijatura" na kojoj su predstavljeni eksponati koje su po tradicionalnim tehnikama izradile žene iz cele Srbije...Ova postavka ukazuje na činjenicu da je moguće revitalizovati...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.