Izvor: Medijski istraživački centar, 02.Feb.2012, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od marta čipovane zdravstvene knjižice

Piše Vesna Petrović
Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Aleksandar Vuksanović najavio je danas da će od marta početi uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica koja će osiguranike koštati oko 300 dinara.
Na kartici će biti ime i prezime, lični broj osiguranika i adresa, ali neće biti medicinski podaci o osiguraniku, objasnio je dr Vuksanović
 Uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica sa čipom je novi projekat Republičkog zavoda za zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << osiguranje koji počinje u martu, a biće završen u naredne tri godine, najavio je dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO koji je juče boravio u Nišu.On je dodao da će nove, elektronske zdravstvene knjižice biti podeljene prvo u Valjevu, a nakon toga i u drugim gradovima Srbije kao i da će ova novina u mnogome olakšati postupak overe knjižice osigaricima, ali i efikasniji rad zdavstvenih i apotekarskih ustanova sa manje administracije.Dr Vuksanović je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u RFZO Filijala u Nišu najavio i proširenje liste lekova koji se izdaju na teret srestava RFZO.Konferenciji je prisustvovao i dr Blagoje Bradić, direktor RFZO Filijale Niš.
-Elektronska zdravstvena knjižica izgledaće kao bankovna kartica i trajaće 10 godina – objasnio je dr Vuksanović. – Pilot projekat izrade novih elektronskih kartica sa čipom počeće u Valjevu u martu, a u naredne tri godine planiramo zamenu svih sedam miliona zdravstvenih knjižica elektronskim.Elektronske zdravstvene knjižice štampaće Zavod za izradu novčnica.Cena izrade knjižica ide na teret osiguranika a trenutna vrednost izrade jedne knjižice je tri ever.Postoji mogućnost da ona bude i niža što zavisi od cene materijala koji se koristi za njenu izradu.Ukupni troškovi izdavanja novih,čipovanih knjižica, je 20 miliona evra.
Direktor dr Aleksandar Vuksanović je naglasio u čemu je prednost uvođenja elektronskih zdravstvenih knjižica.
-Takva vrsta zdravstvene legitimacije omogućiće brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama – naglasio je dr Vuksanović. – Na kartici će biti ime i prezime, lični broj osiguranika i adresa, ali neće biti medicinski podaci o osiguraniku.Ova vrsta podataka biće dostupna samo izabranom lekaru uz saglasnost pacijenata.Korišćenjem elektronskih knjižica olakašava se njihova overa.Istog trenutka kada stigne uplata zdravstvenog osiguranja od poslodavaca overa knjižice se produžava, a to znači da posladvci neće morati više papirologijom da potvrđuju da su uplatili doprinose za zdravstveno osiguranje, a pacijenti ne moraju u redovima ispred šaltera da čekaju markice.
Direktor RFZO dr Aleksandar Vuksanović danas je najavio i novo proširenje liste lekova.
-Novim proširenjem liste lekova koji se izdaju na teret sredstava Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, od danas, snižena je procentualna participacija za kardiološke,psihijatrijske,neurološke i lekove u terapiji astme – naveo je dr Vuksanović. – Proširenjem liste na njoj će se naći još 300 lekova među kojima su i inovativni lekovi,odnosno nova generacija lekova koja do sada nije korišćenja u lečenju a sa kojima se povećava efikasnost lečenja.Posebna novina je uvođenju konkurencije među proizvođačima lekova što će u velikoj meri uticati na cenu lekova, odnosno njihovo pojevtinjenje.
Na listi se po prvi put našao lek “rulitek” za obolele od amiolateralne skleroze,teškog neurološkog oboljenja.Pacijantima u poodmakloj fazi bubrežne insuficijencije obezbeđen je lek “mimpara”, a obolelima od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i arterijske hipertenzije omogućena je veća dostupnost lekova i antibiotika.
Nova lista sadrži 612 lekova različitog generičkog naziva sa ukupno 1939 lekova različite jačine,oblika i pakovanja.Novom listom lekova uvodi se 61 lek različite jačine,oblika i pakovanja , a od toga je 21 lek u okviru devet potpuno novih medikamenata.Sniženjem cena lekova u pojedinim terapeutskim grupama kao što su lekovi u lečenju kardiovaskularnih, bolesti nervnog i respiratornog sistema, antiifektivni lekovi, smanjuje se i procentalna participacja od pet do 20 odsto.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

RFZO: Racionalno trošiti novac

Izvor: B92, 02.Feb.2012

Direktor republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Aleksandar Vuksanović rekao je danas u Nišu da rukovodstva zdravstvenih ustanova moraju da se ponašaju racionalno i transparentno u trošenju novca..."Troškovi po pacijentu moraju da budu izbalansirani u svim ustanovama i RFZO nema zakonsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.