Izvor: B92, 18.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od koga zavisi revizija postupka

Sarajevo -- Pravni zastupnik BiH Sakib Softić kaže da revizija postupka pred Međunarodnim sudom pravde zavisi samo od novih dokaza.

Pravni tim Bosne i Hercegovine očekuje da će u narednom periodu prikupiti nove dokaze u postupku protiv Srbije i Crne Gore, rekao je Softić za Dnevni avaz i dodao da revizija postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ne zavisi od saglasnosti Predsedništva BiH.

Softić je rekao da je ovlašćen da pred sudom u Hagu podnese zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za reviziju postupka ako se dođe do novih dokaza koji potvrđuju da je Srbija počinila ili saučestvovala u genocidu i dodao da mu za to nisu potrebna odobrenja ili saglasnosti članova Predsedništva BiH.

"Revizija procesa jedini je pravni lek koji poznaje međunarodni pravni poredak, a time i Međunarodni sud pravde. S obzirom na to da revizija predstavlja nastavak redovnog procesa, nije mi potrebna nikakva saglasnost ili punomoć Predsedništva", rekao je Softić.

On je podsetio da njegove nadležnosti prestaju da važe 26. februara 2017, kada ističe i zakonski rok za podnošenje zahteva za reviziju postupka.

Softić je rekao da on može biti sprečen da podnese zahtev za reviziju postupka samo ako Predsedništvo BiH donese odluku o njegovom razrešenju ili za agenta imenuje drugu osobu.

Reviziju postupka podržavaju bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, dok je srpski član tog tela Nebojša Radmanović izjavio da neće dozvoliti podnošenje još jedne tužbe BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

"Revizije i odugovlačenje"

Pozivi iz Hrvatske za reviziju svih postupaka i optužnica pred Haškim tribunalom i preispitivanje odgovornosti glavne tužiteljke Karle del Ponte u interesu su Zagreba, ali i srpske politike, koja želi da zaustavi važne procese pred Tribunalom, ocenio je agent BiH pri tom sudu Amir Ahmić.

Ahmić je za sarajevsko Oslobođenje rekao da se pismo, u kom bivši tužilac Džefri Najs optužuje Karlu del Ponte za pomaganje Beogradu u prikrivanju ključnih dokaza o učešću SRJ u ratovima u Hrvatskoj i BiH, koristi za kompromitovanje rada Tužilaštva u Hagu i stavljanje tereta krivice na tu instituciju.

Cilj te afere, prema Ahmićevim rečima, jeste da se uspore procesi hrvatskim optuženicima Anti Gotovini, Jadranku Prliću i ostalima, ali i bivšim srpskim vojnim i političkim funkcionerima Momčilu Perišiću, Jovici Stanišiću, Franku Simatoviću i Vojislavu Šešelju.

On je podsetio da nevladine organizacije u Hrvatskoj izvesno vreme zagovaraju da se predmeti iz Haga prebace lokalnom pravosuđu, te da u prilog njihovoj inicijativi ide i rezolucija Ujedinjenih nacija koja nalaže da se svi procesi pred Tribunalom moraju završiti do 2008.

"Takav razvoj događaja svakako odgovara i Beogradu, u kom su svesni da bi zahtev BiH za reviziju odluke Međunarodnog suda pravde mogao počivati na presudama Tribunala Perišiću, Simatoviću i Stanišiću", rekao je Ahmić.

On tvrdi da advokati optuženika iz Srbije čine sve kako bi odugovlačili procese. "Postoji mnoštvo novih dokaza koji tek treba da budu prezentovani pred Tribunalom u Hagu", rekao je Ahmić i dodao da će, ako se dokaže veza Perišića i dešavanja u Srebrenici, pasti teza Međunarodnog suda pravde o tome da Beograd nije odgovoran za genocid.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.