Od jednog paradajiza naprave salatu za celu porodicu

Izvor: RTS, 20.Avg.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od jednog paradajiza naprave salatu za celu porodicu

U dvorištu kraljevačke porodice Vesović, među ružama, porastao je paradajz čiji je jedan plod dovoljan za salatu za celu porodicu - težak je 1.610 grama.
Bračni par Jelica i Miloljub Vesović iz Kraljeva svakog proleća u svom dvorištu zasađivao je, za svoje potrebe, do desetak strukova paradajza. Ove godine rod je bio na nivou prethodnih, osim jednog struka čija težina iznosi 1.610 grama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Džinovski paradajz odgajan je bez posebne nege i agrotehničkih mera, pa je iznenadio, ne samo komšije, prijatelje iz ulice i naselja nego i domaćine-Jelicu i Miloljuba.
"Ništa posebno nismo radili nego prethodnih godina. Dobili smo seme od prve komšinice koja je takođe dobar proizvođač, u jesen lepo izriljali zemlju pre prvih mrazeva, dodali stajnjaka koliko je potrebno, u proleće zasadili rasadu. Redovno smo okopavali i zalivali i eto stiglo se do ovakvog džina u bašti", kaže Miloljub Vesović.
Mala bašta, u kojoj gazdarica Jelica vodi glavnu reč, kao ni usamljeni struk u prelepom ružičnjaku na kojem je stasao džinovski paradajz na zna za pesticide i posebne agrotehničke mere.
Jelica ističe da, osim rastvorenog stajskog đubreta za zalivanje i rastvora od koprive, kojim je paradajz prskan ništa drugo nije korišćeno tako da su njeni proizvodi potpuno zdravi za ishranu.
Paradajz rekorder iznenadio je i 85-godišnjeg baštovana Dušana Jovanovića iz Katrge kod Čačka koji je punih šest decenija prodavao rasadu na pijacama širom bivše Jugoslavije.
"Bio sam u Beogradu, Čačku, Kraljevu, Užicu,Trebinju, Sarajevu, Bileći, Goraždu, Foči, sve je deda video, ali ovakav paradajz nisam imao prilike da vidim. Srećan sam čovek što sam i ovo video, jer ovako nešto samo u Srbiji rađa", kaže Dušan.
Gazdarica Jelica od džinovskog paradajza pripremiće zimnicu s tim što će od njega ostaviti seme za prolećnu sadnju, jer, kako kaže, nije nemoguće da u njenoj bašti, među ružama, bude novih rekordera.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.