Izvor: Blic, 09.Avg.2009, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od izbegličke kolevke do krova Evrope

Onaj ko je avgustovskih dana pre 14 godina zapovedio „Oluju" i progon 250.000 Srba isterao je iz Hrvatske u jednoj od brojnih kolevki i tromesečnu bebu Dragana Čiču. Danas je to četrnaestogodišnjak i odnedavno prvak Evrope u rešavanju šahovskih problema i najbolji matematičar u generaciji.

Milan je u Subotici na Prvenstvu Evrope u ubrzanom šahu i rešavanju šahovskih problema za mlade do 14 godina, u konkurenciji 51 takmičara, bio ubedljivo prvi, rešivši tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najbrže svih devet zadataka – mat u dva poteza pet puta, mat u tri poteza dva puta, mat u četiri poteza i šahovsku studiju.

– Potencijal ovoga dečaka je ogroman, ali u potpunosti nije otkriven jer je prerastao ovu sredinu koja ne može da prati njegove potrebe, ni sa uslovima za rad, ni finansijski. On je jedini takmičar koji dolazi na tako visokorangirane turnire bez laptopa – kaže Čičin učitelj Nenad Micković.

O uslovima u kojima se Dragan takmiči, govori i činjenica da je na evropski šampionat išao na teret skromnih prihoda tate taksiste i mame domaćice, a naknadno je stiglo obećanje Sportskog saveza Odžaka da će Draganovom klubu uplatiti 5.000 dinara. Micković kaže da je Dragan apsolutno najbolji mladi Evropljanin u najtežoj disciplini, rešavanju šahovskih studija, i već je pozvan u mladu reprezentaciju Srbije. On priča da je na Evropskom šampionatu za seniore kad su pred jednim problemom velemajstori ostali bez teksta, na njihovo veliko iznenađenje, Dragan Čiča iz publike ponudio tačno rešenje.

– On je sjajan matematičar i logičar i kada su u pitanju geometrijske pozicije, Dragan to odmah vidi kao da ima rendgen u glavi – kaže Micković. Dragan u odžačkom ŠK „Mladost" igra standardno kao prvokategornik na omladinskoj tabli, a njegov trener kaže da mu je za razvoj i u standarnom šahu takođe potrebno da se oproba u jačoj sredini.

– Mene rešavanje šahovskih i matematičkih problema potpuno ispunjava i nemam apsolutno nikakvu želju da se bavim nečim drugim, nekim sportom koji prate publicitet i aplauzi. Jedino mi je žao što nemam dovoljno vremena da se više posvetim mojoj najvećoj ljubavi matematici, ali se nadam da ću tu disciplinu studirati – rekao je Dragan Čiča u prvom intervjuu za novine. U svet šahovskih problema ušao je sa šest godina i napredovao je postepeno od prvaka države, preko šestog u Evropi sa 12 godina, do prvog mesta ove godine.

– Moji roditelji su upućeni da svakodnevno rešavaju životne probleme porodice u kojoj smo još ja i brat koji studira, i to rade uspešno iako se zbog besparice to nekada graniči sa najtežim matematičkim zadacima. Mislim da je to uticalo ne mene da probam da rešavam najsuptilnije probleme u matematici i teoriji šaha, ali i u životu u kome se može grešiti, ali nikada toliko da se ne bi moglo kasnije ispraviti – kaže mladi šampion, sin Milana i Milke. A na pitanje o godišnjici „Oluje", u šali kaže: „Toga se ne sećam, bio sam ipak mali."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.