Od duvana više para u srpskoj kasi

Izvor: Radio 021, 06.Dec.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od duvana više para u srpskoj kasi

Tržište duvana u Srbiji konačno se, posle dvogodišnjeg pada, blago oporavlja, na šta ukazuje povećanje naplate akciza u budžetu zahvaljujući opsežnim akcijama u borbi protiv šverca.

Tako su prihodi od akciza na duvanske prerađevine na kraju septembra 2015. iznosili 64,9 milijardi dinara, naspram 54,8 milijardi dinara u istom periodu prošle godine.

Nelegalna trgovina rezanog duvana, koji je inače i najviše zastupljen u švercu, nanela je gubitak od preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 100 miliona evra državnom budžetu godišnje. Negativne posledice odrazile su se ne samo po budžetske prihode, već i na radna mesta, uzgajivače, maloprodaju i čitavu domaću privredu.

- Stvari se menjaju. U 2014. godini zaplenjeno je pet puta više rezanog duvana nego godinu ranije, a već u prvih 10 meseci 2015. zaplenjeno je više nego za celu prethodnu godinu - 215 tona tokom ove, prema 213 tona iz 2014. godine. Smanjuje se sivo tržište - u prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period lani, povećana je naplata akciza za 19 odsto", naglasio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova "Japan tabako internešnela".

Pekez ističe da je to efekat zajedničke akcije svih institucija, jer je, uprkos mnogobrojnim slabostima kaznene politike, naplata akciza veća za oko 10 milijardi dinara u budžetu, što, kako je rekao, nije mali novac. - Trenutno nemamo precizan podatak o tome koliko se oporavilo legalno tržište duvana, ali samo povećanje naplate akciza govori da jedan postotak svakako jeste - kaže Pekez, i dodaje da će početkom naredne godine imati prave brojke. -Ovog trenutka možemo reći da je tržište stabilno, ne pada i ne smanjuje se.

Srbija, inače, ima potencijal za veću proizvodnju duvana, od koje svi u lancu imaju koristi, ali ukoliko uloži u agrotehniku za povećanje prinosa. Neophodna je modernizacija regulative u oblasti proizvodnje duvana, kao i u preciziranju nadležnosti, kako ne bi dolazilo do preklapanja aktivnosti pojedinih inspekcija, što se često dešavalo, ocenjeno je na nedavno održanom skupu posvećenom suzbijanju sive ekonomije.

- Potrebno je da se podigne kapacitet rada Poreske policije, da se brže rešavaju podnete prijave. Zakon o duvanu i dalje sadrži mnogobrojne nedorečenosti o "kretanju" duvana, posebno kod uskladištenja i dela duvana koji nije otkupljen. Na kraju, čak i kada sve službe urade svoj posao, kaznena politika je blaga i ne daje epilog celom tom trudu, naglašeno je na skupu.

Uloga duvanske industrije u budžetskim prihodima veoma je važna i čini 11 odsto svih državnih prihoda. Stoga je borba protiv sivog tržišta prioritet. Sve više pušača se zbog uštede odlučuje da mota rezani duvan koji na pijacama i ulicama košta, u proseku, 2.000 dinara po kilogramu. Ipak, kako upozoravaju stručnjaci, zato što duvan nije prošao industrijsku obradu, količina štetnih materija u njemu brzo dovodi do hroničnog trovanja. U rezanom duvanu je nekoliko puta povećana količina ugljen-monoksida i katrana.

Vlada je formirala specijalnu radnu grupu za borbu protiv nelegalne trgovine rezanim duvanom. Istovremeno, izmenama Zakona o duvanu omogućiće se strože kontrole i kazne za svakog ko je umešan u nelegalno uzgajanje, proizvodnju ili trgovinu rezanim duvanom. Novčane kazne kreću se do dva miliona dinara.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.