Od danas zasedanja u Domu Narodne skupštine

Izvor: RTS, 31.Mar.2009, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas zasedanja u Domu Narodne skupštine

Srpski parlamentarci od danas zasedaju u Domu Narodne skupštine, nekadašnjoj Skupštini Jugoslavije. Ambijent isti kao što je bio na sednici 1936. godine, rekao za RTS sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović. Prva tačka obimnog dnevnog reda nove sednice biće Predlog zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne.

Poslanici Skupštine Srbije od danas će zasedati u Domu narodne Skupštine, na Trgu Nikole Pašića. Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Jutarnjem programu RTS-a da se posle 72 godine parlament vraća u tu zgradu i da će enterijer i ceo ambijent na današnjoj sednici izgledati kao što je izgledao 1937. godine.

Novina je što u novoj zgradi poslanici neće izlaziti za govornicu, već će govoriti sa mesta, što bi, po mišljenju Odalovića, trebalo da uštedi vreme u radu parlamenta i učini ga efikasnijim.

Sekretar Skupštine Srbije je naveo da će neka skupštinska tela koja su neophodna za rad sednice biti premeštena u novu zgradu na Trg Nikole Pašića, ali da će većina odbora i tela ostati na staroj adresi, u Ulici Kralja Milana.

Skupština Srbije utvrdila je dnevni red nove sednice, a raspravu o više o 49 tačaka počeće u 14 sati razmatranjem Predloga zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije. U 12 sati počinju konsultacije predsednice Parlamenta sa šefovima poslaničkih grupa.

Istorijat zdanja

Kamen temeljac za izgradnju zgrade na Trgu Nikole Pašića položen je 27. avgusta 1907. godine, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića. U temelje zdanja, tom prilikom, ugrađena je povelja sa imenima kralja, mitropolita i glavnog arhitekte Jovana Ilkića.

Dom Narodne skupštine izgrađen je u blizini današnjeg Tašmajdanskog parka, mesta gde je 30. novembra 1830. godine pročitan sultanov Hatišerif, kojim je srpski narod dobio pravo na slobodu, a Miloš Obrenović postao nasledni knez srpske države.

Ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu izmenjena je struktura predstavničkog tela, što je zahtevalo drugačiju zgradu parlamenta. Posle smrti Jovana Ilkića 1917. godine, njegovom sinu Pavlu Ilkiću poverena je izmena projekta, po kome su radovi nastavljeni u periodu od 1920. do 1926. godine.

Nikola Krasnov bio je glavni projektant u sledećoj fazi gradnje, koja je započeta 1934. godine. Krasnov, koji je posle Oktobarske revolucije sa grupom emigranata došao u Beograd, dao je veliki doprinos reprezentativnosti skupštinskog zdanja, posebno uređenju enterijera.

Ograda se nalazila oko skupštinskog zdanja do 1956. godine, kada je upotrebljena za ukrašavanje vile „Biljana" na Ohridu i ogradu oko „Belog dvora" na Dedinju.

Skulptura „Igrali se konji vrani", delo vajara Tome Rosandića, uz stepenišni prilaz, postavljena je 1939. godine.

Izgradnja Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije završena je 1936. godine. Iste godine, 19. oktobra, zdanje je otvoreno, a 20. oktobra u njemu je održana i prva sednica novog saziva. Tokom Drugog svetskog rata, u zgradi na Trgu Nikole Pašića nalazila se nemačka Komanda, zbog čega je tokom rata bila pošteđena razaranja.

Privremena skupština Demokratske Federativne Jugoslavije zasedala je u ovoj zgradi, a potom Ustavotvorna skupština, koja je 29. novembra iste godine u Velikoj skupštinskoj sali proglasila Republiku.

Od 1945. godine, zgrada je korišćena kao predstavnički dom Demokratske Federativne Republike Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a od 3. jula 2006. godine zvanično je postala Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

Zbog izuzetne istorijske, arhitektonske i umetničke vrednosti, zgrada današnjeg Doma Narodne skupštine proglašena je 1984. godine za spomenik kulture.

 

Na dnevnom redu Zakon o grbu, zastavi i himni

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će predložiti da prva tačka dnevnog reda "bude malo svečarska, državnička, da se donese zakon o himni, grbu, odnosno o simbolima države".

Usvajanjem Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije biće ozakonjeni državni simboli utvrđeni novim Ustavom iz novembra 2006. godine.

Ustavom Srbije utvrđeno je da se grb Srbije koristi kao Veliki grb i kao Mali grb. Zastava Srbije koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini).

Prema predloženim zakonu, Narodna zastava je horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela, a Državna zastava izgleda isto, ali u centru pomerenom ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave ima Mali grb Republike Srbije.

Zakon utvrđuje da je himna Srbije svečana pesma "Bože pravde" Jovana Đorđevića, na muziku Davorina Jenka.

Na predloge zakona podneto 3.300 amandmana 

Osim Predloga zakona o izgledu grba, zastave i himne Republike Srbije parlament bi trebalo da raspravlja o 49 tačaka.

Na dnevnom redu četvrte sednice su predlozi zakona o razvoju, proizvodnji, skladištenju i upotrebi hemijskog oružja i o njegovom uništavanju, a poslanici će razmatrati i set zakona iz oblasti ekologije.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju o potvrđivanju međudržavnih konvencija i protokola.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o političkim strankama, Predlog zakona o Fondu za razvoj Srbije, kao i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama, o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, o spoljnotrgovinskom poslovanju i Predlog zakona o standardizaciji.

Parlament Srbije će razmatrati i predloge zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović je za RTS precizirao da je do sinoć prispelo oko 3.300 amandmana na predložene zakone, od čega su samo poslanici SRS dostavili oko 2.800 amandmana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.