Od danas radi Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 10:02

Od danas radi Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja

Ova platforma će značajno poboljšati prijem pacijenata na lečenje.

Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja koju je razvilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu, počela je da radi jutros u 7 sati.

Đuro Radović, pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju, izjavio je za Tanjug da se prvi pacijenti već šalju u ustanove kroz ovu Platformu.

- Tehnička lica, konkretno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << implementatori su već na terenu zajedno sa zdravstvenim radnicima i u toku dana će ispratiti kompletan proces. Osim Urgentnog centra, danas su dežurni i KBC "Zemun" i "Dragiša Mišović", tako da će svi pacijenti koji budi poslati preko Platforme ići isključivo u ove dežurne ustanove - izjavio je Radović.

Danas preko Platforme počinju da rade UKC Srbije, KBC "Dr Dragiša Mišović", KBC "Zvezdara", KBC "Bežanijska kosa" i KBC "Zemun", a u narednih 10 dana u projekat priključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava".

U drugoj fazi, očekuje se priključivanje i Zavoda za urgentnu medicinu Beograd.

- Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata. To znači da i pre dolaska pacijenta kome je hitno potrebna pomoć, iz jedne u drugu zdravstvenu instituciju, lekari će dobiti informaciju o njemu i njegovom stanju - naveo je Radović.

Medicinska dokumentacija se prosleđuje u realnom vremenu, dok se upotrebom SMS notifikacije kod zdravstvenih radnika postiže brža razmena informacija.

- Važno je napomenuti da je na ovaj način komunikacija sigurna i zaštićena -  zaključio je on Radović.

SrbijaDanas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.