Izvor: Politika, 30.Jun.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas prijemni ispiti na fakultetima

Neophodna lična karta ili pasoš, radi provere identiteta. – Bez panike, prvo rešavati lakše zadatke

Na nekoliko fakulteta, mahom u Beogradu, danas počinje provera znanja stečenog u srednjoj školi, dok će na većini ostalih visokoškolskih ustanova, sutra početi prijemni ispiti.

Ovo je, nakon mature, jedna od najstresnijih situacija u životu, pa psiholozi i profesori savetuju budućim studentima da obrate pažnju na nekoliko „sitnica” koje i te kako mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da utiču na ishod provere znanja.

Umesto učenja u poslednji čas, dan uoči polaganja ispita, stručnjaci preporučuju lagano obnavljanje gradiva i relaksaciju kroz neke aktivnosti koje posebno prijaju, poput šetnje, druženja, sporta, kao i najmanje sedam, osam sati sna uoči provere znanja.

Na sam dan prijemnog ispita, obavezan je doručak – obrok koji sadrži energiju, što znači uglavnom ugljene hidrate i mnogo tečnosti. Budućim studentima se preporučuje da na fakultet dođu najmanje pola sata ranije, kako bi smireno pronašli salu u kojoj je provera znanja i eventualno odabrali mesto koje im najviše odgovara, ukoliko to već nije određeno.

Ne treba zaboraviti ličnu kartu ili pasoš, koji su neophodni radi provere identiteta.

Na stolovima je dozvoljen samo pribor koji je izričito naveden na oglasnoj tabli fakulteta, odnosno visoke škole, zato bi bilo dobro da se dan ranije proveri šta to tačno podrazumeva.

Primera radi, na nekim fakultetima dozvoljena je upotreba samo plave hemijske olovke, a na stolu flašica vode.

Na svakom fakultetu važe drugačija pravila tokom prijemnog ispita, ali u opšta spada zabrana razgovora između kandidata, odlaska u toalet, jer test ne traje dugo, zatim je zabranjeno prepisivanje, „puškice” i korišćenje bilo kojeg tehničkog uređaja od telefona do računara.

Roditelji bi trebalo da skrenu pažnju budućim brucošima i da je ovo polaganje sasvim drugačije od onog što su navikli tokom prethodnog školovanja, jer dežurni profesori retko „gledaju kroz proste”, pravila su vrlo stroga i svako kršenje discipline može da znači i diskvalifikaciju kandidata.

– Potrudite se da budete maksimalno koncentrisani na rešavanje zadataka. O drugim stvarima razmišljajte kada se ispit završi. Neophodno je da maksimalno pažljivo saslušate usmena uputstva koja ćete dobiti od osoblja zaduženog za to. Ukoliko nešto niste razumeli, vaše je pravo da zatražite objašnjenje. Pitajte dokle god vam sve ne bude potpuno jasno – savetuje psiholog Saobraćajnog fakulteta dr Svetlana Ćićević na sajtu „Infostuda”.

Veoma je važno i da se vodi računa o vremenu. Bilo bi dobro da se na ispit ponese sat kako bi se znalo koliko tačno ima vremena do kraja testa. Preporuka je da se prvo reše lakši zadaci.

I savet za kraj – zamolite roditelje (i prijatelje) da vam ne remete koncentraciju tokom prijemnog ispita tako što će da dovikuju ili zaviruju kroz otvoren prozor ili vrata učionice. Jer i mala nepažnja može da košta željenog indeksa.

Za test se ne sprema jedan odsto mladih

Najveći broj maturanata priprema se za prijemni ispit do mesec dana (35 odsto), ali ima i 27 odsto onih koji vežbaju više od tri meseca, pokazuju istraživanja među prošlogodišnjom generacijom brucoša. Da su se za prijemni ispit spremali najviše nedelju dana priznalo je 13 odsto mladih, dok jedan odsto njih uopšte nije učilo.

S. Gucijan

objavljeno: 30/06/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.