Od danas prijave za upis u srednje škole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas prijave za upis u srednje škole

BEOGRAD - Prijavljivanje redovnih učenika osmog razreda za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole počeo je danas i trajaće do 15. juna.

Prijava se podnosi matičnoj osnovnoj školi, gde će 22. i 23. juna biti održani kvalifikacioni ispiti iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, predviđeno je kalendarom ovogodišnjih upisnih aktivnosti.

Uz prijavu, predaje se originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lekarsko uverenje ukoliko se konkursom traži za određeni profil.

Kako je rečeno u Ministarstvu prosvete, od danas počinje prijavljivanje vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednju školu. Prijave se podnose u školskim upravama Ministarstva prosvete.

Učenici koji žele da se upišu u matematičke, filološke, umetničke, baletske, muzičke škole, polažu prijemni ispit koji će biti održan od 5. do 8. juna.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 29. juna, a tog i sledećeg dana se popunjavaju i predaju liste želja.

Za 8. i 9. jul je zakazan završetak prvog upisnog kruga, odnosno raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima.

Drugi, popravni upisni krug počeće 10. jula predajom liste želja, a završava se 13. jula.

Učenici koji posle osmog razreda žele da se upišu u trogodišnju srednju stručnu školu ili školu koja traje dve godine, ne polažu kvalifikacione ispite, već u matičnoj osnovnoj školi popunjavaju listu sa 20 upisnih želja i rangiraju se na osnovu uspeha.

Uslovi upisa ove godine nisu menjani. Minimum na kvalifikacionom ispitu je po jedan bod iz svakog predmeta, a prvenstvo pri raspodeli imaju kandidati koji su ostvarili najmanje po pet bodova iz svakog predmeta.

U školskoj 2009/10. godini za 80.500 učenika koji završavaju osmi razred predviđeno je 88.799 mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.