Od danas nema više „Karton sitija“

Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas nema više „Karton sitija“

Porodice sa prebivalištem u Beogradu, koje žive u nehigijenskom naselju ispod „Gazele", njih 114, danas će dobiti nov smeštaj u 13 beogradskih opština. Sve raseljene porodice dobiće na petogodišnje korišćenje stambene kontejnere sa priključcima za vodu i struju, opremljene sa po tri kreveta sa dušecima, stolom sa šest stolica i ormanom, što zajedno daje neophodne uslove za život jedne porodice.



Porodice iz nehigijenskog naseljea biće smeštene na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve beogradske opštine izuzev Vračara, Starog grada, Savskog venca i Novog Beograda. Prebivalište u Beogradu ima ukupno 114 porodica, dok adrese u ostalim delovima Srbije imaju 64 porodice. Juče je u nehigijenskom naselju vladala radost, jer će neki, kako kažu, prvi put imati neophodne uslove za život. Stvari su već sinoć bile spakovane i sa nestrpljenjem se očekuju dolazak kamiona koji će stanovnike prevesti do novih domova. Na mestima gde su se nekad nalazile kuće ostali su samo veliki paketi i spakovane stvari, sve sekundarne sirovine iznete su iz naselja, a neki koji nemaju prebivalište u Beogradu i nisu dobili nov smeštaj, sami su otišli iz naselja ispod „Gazele".

- Ono što nismo spakovali to ćemo zapaliti, nećemo puno smeća da ostavljamo iza sebe. Mi smo jedva čekali da nas isele, a jedino što smo tražili je da ne budemo na ulici. Spakovali smo se mi i tri dana pre roka, rasporedili smo koje su čije stvari jer smo mnogo toga koristili kao zajedničko, a došlo je vreme da sad svako živi posebno - priča Igor Memetović.

Kontejneri za smeštaj porodica do pet članova veliki su 16 kvadratnih metara, dok je za one brojnije predviđen dvojni kontejner, a svaki će imati vodu i struju. Takođe, svi kontejneri imaju termoizolaciju i u svaki će biti postavljena po jedno grejno telo. Na svakih deset kontejnera ide po jedan sanitarni, gde se nalaze dva mokra čvora i dve tuš kabine, a imaće i po jedan hidrant. Na nekim lokacijama je planirano da bude uređeno i manje igralište za decu, sa ljuljaškama i klackalicama.

- Živim ovde već 10 godina i pošteno se nikad nismo okupali, ili skuvali nešto a da nismo zapalili vatru. Zimi je posebno bilo teško, deca su nam se smrzavala. Nadam se da će sada biti bolje, da ćemo dobiti smeštaj kakav su nam obećali. Moja porodica je raspoređena na Makiš i ja sam veoma zadovoljan, to je sasvim dovoljno za život - priča Milan Pešić, koji će u novom naselju živeti sa ženom i četvoro dece.

Od 114 porodica, pet domaćinstava biće preseljeno u Boljevac u Surčinu, 25 porodica dobiće domove duž Starog obrenovačkog puta, u čukaričkom naselju Makiš, a 84 porodice u ostalim beogradskim opštinama. Međutim, neki stanovnici naselja nisu zadovoljni dobijenim smeštajem.

- Raspoređeni smo u Barajevo. Kako mi svaki dan da dolazimo u Beograd, treba nam 300 dinara samo za karte. Šta tamo da radimo, to niko nije mislio, svi samo jedva čekaju da nas isele odavde - nezadovoljan je Edin Penđuri.

Deca koja će od sutra krenuti u školu, osim boljih uslova za učenje, dobiće i besplatan prevez, udžbenike, odeću i obuću.

Jedan kontejner košta šest hiljada evra

Projekat raseljavanja naselja ispod „Gazele", uključujući i nabavku kontejnera, koštaće oko dva miliona evra. Cena jedne mobilne stambene jedinice, sa nameštajem, iznosi oko 6.000 evra.

Konačno moguća i rekonstrukcija „Gazele"

Iseljavanje naselja ispod „Gazele" omogućiće i rekonstrukciju najprometnijeg beogradskog mosta, jer su radovi zbog naselja odlagani nekoliko puta. Takođe, jedan od uslova za dobijanje kredita Evropske investicione banke bio je da se ovo naselje iseli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.