Izvor: Blic, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od čega vam je muka

Od čega vam je muka

Primetili ste da vam je u poslednje vreme često muka, iako niste trudni, niti vas muči mamurluk. Visoke temperature i nagle promene vremena mogu da izazovu mučninu. Međutim nelagodnost u stomaku može da ukaže i na ozbiljna oboljenja. Šta sve može biti uzrok te neprijatne tegobe?

1. Mučninu osećate ujutru, čim ustanete, i pri tom vam se vrti u glavi i hvata vas slabost

Lekari kažu da to može biti povišen pritisak u glavi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Do toga dolazi ukoliko je u organizmu narušena ravnoteža soli i vode. Poželjno je da se obratite neurologu koji će vam uraditi ultrazvučni snimak lobanje. Ukoliko se dijagnoza potvrdi, lekar će vam prepisati sredstva za izbacivanje viška vode.

Pritisak u glavi može da se smanji i narodnim sredstvima. Na primer, uveče se preporučuje pola čaše mlečno-kiselog napitka (jogurta, kefira, kiselog mleka...) i jedna zelena jabuka. Te namirnice će vam pomoći da iz organizma izbacite višak tečnosti. Slana jela zadržavaju so, pa se ne preporučuju uveče. 2. Mučnina se javlja nezavisno od doba dana, praćena je bolom u potiljku i nesnosnim pulsiranjem

Najčešće je reč o promeni arterijskog pritiska, što dovodi do spazma krvnih sudova glave. Ukoliko je pritisak skočio, može se sniziti pomoću spazmolitika, lekova koji opuštaju grč mišića. Ukoliko je došlo do pada pritiska, potrebni su stimulatori na bazi kofeina ('kafetin') ili biljni preparati (recimo zeleni ili crni čaj). 3. Muka vam je kad se jako iznervirate ili uplašite

To jedan od simptoma napada panike. Naš vegetativni sistem tako reaguje na stres. Kod nekih osoba mučnina je praćena prolivom.

Pre svega morate da se smirite. Sedite i dišite duboko. Ukoliko vam je pri ruci valerijana, nakapajte nekoliko kapi na maramicu, pa udišite prvo kroz jednu, pa kroz drugu nozdrvu. Pojedite nešto kiselo ili popijte sok od grejpfruta. Snažno masirajte jagodice malog prsta, a zatim tačku u udubljenju između donje usne i brade. Tegobe će posle toga popustiti. 4. Mučnina je praćena ukusom gorčine u ustima, stomak vam je naduven i osećate nelagodnost na desnom boku

Možda ste iziritirali jetru, pa odbija da normalno luči žuč i filtrira otrove. Moguće je da je do zastoja u lučenju žuči došlo zbog upale žučne kese ili žučnih kanala. U svakom slučaju, morate da se obratite gastroenterologu. Mučnina će možda proći ako popijete čašu blago gazirane mineralne vode. Ne smete da jedete bilo šta što je masno ili prženo. Preporučuje se stroga dijeta nekoliko dana i jetra će odmah reagovati.

Ukoliko osećate pečenje u želucu, reč je najverovatnije o višku kiseline. Brzo ćete osetiti olakšanje ako popijete malo sode bikarbone rastvorene u vodi. Soda bikarbona pomaže i ako patite od mučnine prilikom putovanja i dugotrajne vožnje autobusom ili automobilom. 5. Pušenje prouzrokuje mučninu.

Istraživanja su pokazala da pušenje bitno doprinosi tegobama vezanim za mučninu zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Razlog leži u tome što nikotin slabi prstenasti mišić koji sprečava vraćanje kiseline u jednjak. Zanimljivo je da ove tegobe mogu da se ublaže ukoliko pacijent spava na podignutom uzglavlju. Dovoljno je da jastuk bude 15 centimetara viši i pečenje u stomaku će nestati, a s njim i jutarnja mučnina. 6. Trovanje hranom uvek izaziva mučninu

U slučaju da vam je muka zato što ste pojeli pokvarenu hranu, morate da nadoknadite tečnost u organizmu. Pripremite rastvor soli i sode bikarbone. Recept je krajnje jednostavan: polovinu kašičice sode bikarbone i jednu ravnu kašičicu soli promešajte s jednim litrom tople prokuvane vode. Pijte po jednu supenu kašiku na svakih pet minuta. 7. Mučninu osećate četo i po vašem mišljenju bez ikakvog razloga

Mučnina je simptom mnogih neprijatnosti u organizmu.

Morate da uradite analize krvi, da biste pre svega isključili dijabetes, zatim pregled kod gastroenterologa. Obavezno proverite krvni pritisak.

CDC/JS



Intel Core Duo


Čuo sam da je intel najavio neku promenu vezanu za novu seriju procesora pod nazivom Core 2 Duo. Mogu li dobiti neke informacije vezane za njih?

Milan, Knjaževac




Intel® Core™2 Duo je zajedničko ime za nove moćnije i 'štedljivije' Intel procesore, namenjene desktop i laptop računarima, koji su planirani za treći kvartal tekuće godine.

Intel Core 2 Duo procesori (radni naziv Conroe i Merom) su konstruisani na novoj arhitekturi koja uključuje dva procesorska jezgra na jednom čipu, otuda i reč 'Duo'u nazivu procesora. Intel će čip namenjen entuzijastima i igračima nazvati Intel® Core™ 2 Extreme.

Broj '2” u imenu procesora označava tehnologiju nove generacije

Ovi procesori će biti izgrađeni na naprednoj Intelevoj 65-nanometarskoj tehnologiji prouzvodnje. Ova tehnologija smanjuje procesorska kola i tranzistore što će dovesti do povećanja performansi iako će i radna temperatura i potrošnja električne energije biti smanjeni.

Dvojezgrovni procesori uključuju i trenutno najveći integrisani 'keš” nazvan Intel® Advanced Smart Cache. Ovaj jedinstveni dizajn omogućuje procesorima bolje performanse u memorijski zahtevnim aplikacijama.

Ovi proizvodi će imati još neka poboljšanja među kojima je i povećana sigurnost.

Kako je ovime omogućena zajednička mikroarhitektura za sve računare bazirane na ovim procesorima, bez obzira da li su namenjeni kućnim ili poslovnim korisnicima, igračima ili tržištu prenosnih računara, olakšan je posao proizvođačima softvera, jer sada imaju standardizovanu platformu.

Pitanja možete slati na tehnika@blic.co.yu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.